photo 1577583211698 b3b892b363fe

Wat betekent renteverhoging Fed voor goud & zilver?

Vanavond zal het stelsel van Amerikaanse centrale banken zo goed als zeker de rente voor de eerste keer verhogen. Wat belangrijker is, is hoe hoog de verhoging zal zijn, wat zal Janet Yellen vertellen over de plannen van de Fed voor volgend jaar én wat betekent de renteverhoging voor goud en zilver?

Dat een renteverhoging er aan zit te komen, daar twijfelt niemand meer aan. Na eerder de belofte te hebben gedaan om de rente in 2016 vier keer te verhogen, zal vandaag de rente voor de eerste keer dit jaar worden verhoogd. Analisten verwachten over het algemeen een renteverhoging van 25 basispunten. Terwijl er ook stemmen opgaan dat Yellen wellicht kan verrassen en de rente zelfs met 50-75 basispunten zal gaan verhogen.

Effect renteverhoging

Gezien het feit dat de markt er reeds vanuit gaat dat een renteverhoging er aan komt is deze zo goed als ingeprijsd in de financiële markten. Het gaat er vanavond vooral om wat Yellen nog méér zegt over het pad dat de Fed zal bewandelen volgend jaar en in 2018. Indien Yellen tijdens haar toespraak met verrassende vooruitzichten komt dan kan dit voor enige volatiliteit zorgen op de financiële markten.

Voor volgend jaar verwachten analisten over het algemeen dat de Fed de rente 2 keer zal verhogen; één keer in september en daarna in december.

Gevolgen goud en zilver

renteverhoging

De laatste renteverhoging dateert uit december 2015. Toen werd de rente verhoogd met 25 basispunten. Dit was tevens de eerste renteverhoging in bijna 10 jaar tijd. Over het algemeen wordt aangenomen dat wanneer de rente wordt verhoogd dit negatief is voor edelmetalen. Een renteverhoging betekent namelijk automatisch een hogere dollar en dit drukt dan weer de prijzen van goud en zilver. Deze aanname lijkt niet altijd te kloppen. Zo blijkt uit een onderzoek van Credit Suisse dat de Amerikaanse dollar juist vaker daalt ná een renteverhoging.

renteverhoging goud zilver

Wanneer we kijken naar de laatste renteverhoging dan zien we dat een renteverhoging niet persé slecht nieuws is voor zowel goud en zilver. Beide edelmetalen hebben sinds de renteverhoging enorm goed gepresteerd met een stijging van 9% voor goud en 21,24% voor zilver.

Indien de geschiedenis zich herhaalt zou het dus verstandig zijn om nu goud en/of zilver te kopen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 787 reviews.