maxresdefault

Waarom het nu tijd is om zilver te kopen

Mensen houden van koopjes. Soms reizen zij kilometers lang om een product te kopen dat ergens in de aanbieding is. Desondanks zien wij dit gedrag zelden terug bij het investeren. Gedreven door angst en FOMO, volgen beleggers al te vaak de kudde om zo een bepaalde activa te kopen wanneer deze op het punt staat te knappen.

Nog niet zolang geleden stond de prijs van een Bitcoin rond de koers van 20.000 euro, en iedereen wilde (een gedeelte van) een Bitcoin bezitten. De gekte rondom de cryptomunten werd voor velen een ware slachtpartij met gigantische verliezen als gevolg. Tegelijkertijd, keek niemand om naar de aandelen van Goldman Sachs ($52) in november 2008, of GE (onder de $7) in maart 2009. Slechts enkelen hadden het lef om te kopen te midden van een instortende markt.

Het punt hierbij is dat alleen investeerders die op de lange termijn gefocust zijn de waarde inzien van onbeminde activa die worden verhandeld in de buurt van hun dieptepunt.

Hét koopje onder edelmetalen

Vandaag de dag wordt zilver verhandeld voor onder 15,85 dollar per troy ounce. Het edelmetaal is al ruim 7 jaar uit de gratie nadat het een all-time high bereikte in 2011 en sommige experts een prijs van 10.000 dollar per troy ounce voorspelden.

De waarde van zilver ten opzichte van goud is op dit moment aantrekkelijk. De goud-zilver ratio noteert op dit moment een stand van 76:1, vergeleken met een gemiddelde van 62:1 over de afgelopen twee decennia óf een gemiddelde van 47:1 wanneer we naar de afgelopen 100 jaar kijken. Desondanks stappen maar weinig mensen in zilver tegenwoordig. Het sentiment in combinatie met onaantrekkelijk lage prijzen zorgen er voor dat weinigen omkijken naar het edelmetaal.

Zilver is nog steeds een van de belangrijkste industriële metalen met slechts een paar kosteneffectieve substituten. Het edelmetaal heeft een hogere elektrische en thermische geleidbaarheid dan enig ander metaal. Dit maakt dat zilver een van de belangrijkste componenten is in de meeste elektrische toepassingen.

Zilver is essentieel als component in een groot aantal producten zoals accu’s en zonnepanelen waarvan de vraag de pan uit rijst, nu de vraag naar schone energie flink aantrekt. Daarnaast wordt het edelmetaal gebruikt voor het zuiveren, ontsmetten en filteren van allerlei soorten vloeistoffen aangezien het metaal bacteriën, algen en schimmels kan doden. Ook wordt het edelmetaal veelvuldig gebruikt in de productie van spiegels, fotografie en afdrukken.

Al met al zal de vraag naar zilver naar verwachting 680 miljoen ounces bereiken in 2018, een stijging van 27% ten opzichte van 2013. Deze groei wordt voornamelijk gedreven door een sterke vraag uit de auto-industrie en de zonnepanelen industrie.

Terwijl de zilvervraag groeit, heeft het aanbod gepiekt

De wereldwijde zilvermijnbouw productie piekte in 2015 en is sindsdien gedaald met 50 miljoen ounces tot 850 miljoen ounces. Daarnaast piekte het aanbod van schrootzilver in 2011 met 260 miljoen ounces en daalde tot 140 miljoen ounces in de afgelopen drie jaar. De zoektocht naar nieuwe voorraden zilver stond de afgelopen jaren behoorlijk stil. De belangrijkste reden hiervoor is dat veel exploratie projecten simpelweg zijn geannuleerd of in de ijskast zitten als gevolg van de lage zilver prijzen.

Daarnaast wordt zilver normaliter gewonnen als bijproduct tijdens het mijnen van goud, koper of zink. Dit verklaart tevens waarom het aanbod van zilver inelastisch is aan prijsveranderingen en waarom het edelmetaal zo volatiel kan zijn terwijl de vraag het aanbod overstijgt.

Bovengenoemde feiten zijn in principe slecht nieuws voor fabrikanten, maar goed nieuws voor beleggers aangezien de prijs het beperkte aanbod zal moeten gaan verwerken.

Zilver zal goud verslaan tijdens de volgende crisis

Op dit moment is zilver een koopje, maar dit zal snel veranderen. De geschiedenis leert ons dat wanneer edelmetalen weer in trek zijn, zilver over het algemeen beter presteert dan goud. Zo zag de goudprijs zijn waarde tussen 1970 en 1980 stijgen met factor 24, terwijl zilver zijn waarde met een factor 30 zag stijgen.

In 2008 noteerde goud een dieptepunt van 730 dollar per troy ounce, terwijl zilver een prijs noteerde van 9,30 dollar per troy ounce. In april 2011 noteerde goud een prijs van 1.890 dollar en zilver een prijs van 49 dollar. Een stijging van 158 procent voor goud en maar liefst 426 procent voor zilver.

De reden waarom zilver de neiging heeft om sneller te stijgen dan goud is omdat de zilvermarkt veel kleiner is dan die van goud. Daarnaast, is zoals we hebben gezien het zilveraanbod inelastisch aan de prijs. Dit betekent dat een kleine toename in de vraag resulteert in tekorten.

Zodanig is het aannemelijk dat in de komende rally van edelmetalen, zilver het beste koopje van de groep zal zijn.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.