BELANGRIJKE MEDEDELING:
Vanwege de grote vraag naar fysiek goud en zilver, verzoeken wij u rekening te houden met een extra verwerkingstijd van 7-14 dagen voor alle orders.
Goud.Goud 56.099,28Zilv.Zilver 652,70Plat.Platina 27.126,89Pall.Palladium 37.966,07 Gratis afhalen in Amsterdam!
 

Waarom de congresverkiezingen er toe doen

Waarom de congresverkiezingen er toe doen
5 november 2018 Bilal
photo 1569285647999 67fc5a1ff1ad

Morgen staan de congresverkiezingen op het programma. De tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten gaan om wie straks de macht in het Congres in handen krijgt. De uitslag zal bepalen in hoeverre Trump in de komende twee jaar nog zijn gang kan gaan.

Morgen worden alle 435 leden van het Amerikaans Huis van Afgevaardigden gekozen, en 1/3 van de Amerikaanse Senaat. Ook worden in 46 staten de gouverneurs verkozen. De grote vraag is of de Republikeinen hun meerderheid in beide huizen weten te behouden om het beleid van Trump ongestoord voort te kunnen zetten. In aanloop naar de verkiezingen zagen we zenuwachtige markten vanwege een mogelijke verschuiving van de machtsverhoudingen in Washington.

Opkomst

De Democraten zijn er op gebrand om een goed resultaat te behalen om zo de dramatisch verlopen verkiezingen van 2016 te doen vergeten, én Trump tegengas te bieden op het beleid dat door de Republieken wordt gehanteerd.

In staten waar electoraal veel op het spel staat, hebben miljoenen Amerikanen hun stem al voortijdig uitgebracht. Sommige staten melden zelfs dat zij een stijging zien van 60 tot 400 procent ten opzichte van de midterms van 4 jaar geleden. Koploper is de staat Tennessee. Daar verviervoudigde het aantal ’early voters’ tot bijna 1,3 miljoen. In Texas kwamen al 4,7 miljoen stemmen binnen tegen 1,7 miljoen in 2014. Ook in de staten Arizona, Florida, Montana, Georgia, Indiana en Nevada steeg het aantal explosief.

De hoge opkomstpercentages duiden op een grote motivatie bij kiezers om dit jaar hun stem niet verloren te laten gaan. Bij de vorige tussentijdse verkiezingen in 2014 nam slechts 36,7 procent van de Amerikanen de moeite hun stem uit te brengen.

Effect op financiële markten

In aanloop naar de verkiezingen van morgen verwachten wij niet veel vuurwerk op de financiële markten. Zowel niet voor aandelen als voor edelmetalen. Beleggers zijn voorzichtig omdat vooralsnog niemand een voorspelling durft te doen over de uitslag van morgen.

“Traders don’t want to extend any risk because of the growing uncertainty around the elections,”

– Stephen Innes, OANDA Singapore.

Opiniepeilingen geven vooralsnog geen duidelijkheid. Zo zijn er opiniepeilingen die stellen dat de Democraten zullen winnen, terwijl er ook opiniepeilingen zijn die stellen dat Trump zijn meerderheid behoudt.

Mochten de Democraten daadwerkelijk winnen dan zal dit volgens analisten resulteren in een groeivertraging van de Amerikaanse economie. Daarnaast betekent het dat de Federal Reserve de rente minder hard zal gaan verhogen. Dat stelt hoofdeconoom Anna Stupnytska van Fidelity International, een vermogensbeheerder met een belegd vermogen van 417 miljard dollar. Dit scenario kan bijzonder positief uitpakken voor de ontwikkelingen van de prijzen van edelmetalen.

Ook Stephen Innes erkent dat de uitslag van de congresverkiezingen kan zorgen voor een zwakkere dollar, wat resulteert in een hogere goudprijs. De goudprijs, die in dollars wordt gemeten, wordt zo volgens Stephen Innes minder duur voor gebruikers van andere valuta’s als de dollar verzwakt. Bloomberg meldt dat er intussen ruim 34 miljoen mensen hebben gestemd.

De waardering van www.goudverzekerd.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 618 reviews.