photo 1569285647999 67fc5a1ff1ad

Waarom de congresverkiezingen er toe doen

Morgen staan de congresverkiezingen op het programma. De tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten gaan om wie straks de macht in het Congres in handen krijgt. De uitslag zal bepalen in hoeverre Trump in de komende twee jaar nog zijn gang kan gaan.

Morgen worden alle 435 leden van het Amerikaans Huis van Afgevaardigden gekozen, en 1/3 van de Amerikaanse Senaat. Ook worden in 46 staten de gouverneurs verkozen. De grote vraag is of de Republikeinen hun meerderheid in beide huizen weten te behouden om het beleid van Trump ongestoord voort te kunnen zetten. In aanloop naar de verkiezingen zagen we zenuwachtige markten vanwege een mogelijke verschuiving van de machtsverhoudingen in Washington.

Opkomst

De Democraten zijn er op gebrand om een goed resultaat te behalen om zo de dramatisch verlopen verkiezingen van 2016 te doen vergeten, én Trump tegengas te bieden op het beleid dat door de Republieken wordt gehanteerd.

In staten waar electoraal veel op het spel staat, hebben miljoenen Amerikanen hun stem al voortijdig uitgebracht. Sommige staten melden zelfs dat zij een stijging zien van 60 tot 400 procent ten opzichte van de midterms van 4 jaar geleden. Koploper is de staat Tennessee. Daar verviervoudigde het aantal ’early voters’ tot bijna 1,3 miljoen. In Texas kwamen al 4,7 miljoen stemmen binnen tegen 1,7 miljoen in 2014. Ook in de staten Arizona, Florida, Montana, Georgia, Indiana en Nevada steeg het aantal explosief.

De hoge opkomstpercentages duiden op een grote motivatie bij kiezers om dit jaar hun stem niet verloren te laten gaan. Bij de vorige tussentijdse verkiezingen in 2014 nam slechts 36,7 procent van de Amerikanen de moeite hun stem uit te brengen.

Effect op financiële markten

In aanloop naar de verkiezingen van morgen verwachten wij niet veel vuurwerk op de financiële markten. Zowel niet voor aandelen als voor edelmetalen. Beleggers zijn voorzichtig omdat vooralsnog niemand een voorspelling durft te doen over de uitslag van morgen.

“Traders don’t want to extend any risk because of the growing uncertainty around the elections,”

– Stephen Innes, OANDA Singapore.

Opiniepeilingen geven vooralsnog geen duidelijkheid. Zo zijn er opiniepeilingen die stellen dat de Democraten zullen winnen, terwijl er ook opiniepeilingen zijn die stellen dat Trump zijn meerderheid behoudt.

Mochten de Democraten daadwerkelijk winnen dan zal dit volgens analisten resulteren in een groeivertraging van de Amerikaanse economie. Daarnaast betekent het dat de Federal Reserve de rente minder hard zal gaan verhogen. Dat stelt hoofdeconoom Anna Stupnytska van Fidelity International, een vermogensbeheerder met een belegd vermogen van 417 miljard dollar. Dit scenario kan bijzonder positief uitpakken voor de ontwikkelingen van de prijzen van edelmetalen.

Ook Stephen Innes erkent dat de uitslag van de congresverkiezingen kan zorgen voor een zwakkere dollar, wat resulteert in een hogere goudprijs. De goudprijs, die in dollars wordt gemeten, wordt zo volgens Stephen Innes minder duur voor gebruikers van andere valuta’s als de dollar verzwakt. Bloomberg meldt dat er intussen ruim 34 miljoen mensen hebben gestemd.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.