photo 1579807102908 396b3b737800

VS legt Turkije sancties op: lira verder onderuit

De Verenigde Staten hebben woensdag sancties opgelegd aan enkele Turkse ministers, waaronder de Turkse ministers voor Justitie en Binnenlandse Zaken. Volgens de VS hebben zij een belangrijke rol gespeeld bij het arresteren en vastzetten van de Amerikaanse predikant Andres Brunson.

De sancties houden in dat Amerikaanse burgers geen zaken meer mogen doen met de ministers. Ook worden bezittingen van de ministers die onder Amerikaanse jurisdictie vallen bevroren.

Predikant Andres Brunson

De Amerikaanse predikant Andres Brunson staat in Turkije terecht op verdenking van terrorisme. De predikant woont al ruim 20 jaar in het land en is de voorganger van een kleine protestantse kerk in Izmir. Andres Brunson is aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in de zomer van 2016.

Donald Trump eiste afgelopen dagen de vrijlating van de predikant, maar Turkije liet direct al weten geen gehoor te zullen geven aan de eis van Trump. Ook de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, heeft laten weten dat de vervolging van de predikant ‘onacceptabel’ is.

Lira dondert verder omlaag

De Turkse lira heeft na bekendmaking van de sancties een nieuw dieptepunt bereikt ten opzichte van de dollar. De Turkse munt daalde ruim 29 procent sinds het begin van dit jaar. Op 1 januari was 1 euro 4,55 Turkse lira waar, nu krijgt voor je 1 euro 5,91 Turkse lira.

Ook de financiële markten in het land zijn bang voor eventueel verdere sancties en een escalatie voor wat betreft de relatie met de Verenigde Staten. De Borsa Istanbul Stock Exchange daalde 2,7 procent. Het verlies sinds het begin van het jaar bedraagt nu 18 procent en daarmee is de Turkse beurs de slechtst presterende ter wereld.

Goud als vermogensbescherming

In een land waarin de eigen valuta hard onderuit gaat komt goed naar voren wat de rol van goud kan spelen in een portefeuille als een bescherming van je vermogen.

Lira

Wanneer we kijken naar de waarde van de Turkse lira tegenover de Euro dan is de munt in de afgelopen 5 jaar 130 procent van haar waarde verloren. In dezelfde periode is de waarde van goud in Turkse lira gestegen met 120 procent. Hierdoor had je – wanneer je ervoor had gekozen om een gedeelte van je vermogen in goud te stoppen – een aanzienlijk verlies van je koopkracht kunnen voorkomen.

In tijden van devaluatie van een valuta, politieke en economische onzekerheid en/of hoge inflatie biedt goud de ultieme bescherming van je vermogen. Anders dan de genoemde traditionele beleggingen die waardeloos kunnen worden, zal goud altijd zijn waarde behouden.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 777 reviews.