pexels photo 2202967

VS dreigt Turkije over Russische S-400 raketten

De Verenigde Staten hebben Turkije een ultimatum gesteld met betrekking tot de aankoop van het Russische luchtafweersysteem S-400. Indien Turkije niet afziet van de koop van de Russische raketten, dan zal Amerika nieuwe handelssancties opleggen aan het land.

De Turkse lira daalt als reactie op de laatste ontwikkelingen verder. Vandaag levert de Turkse valuta wederom 1 procent aan waarde in. Ook de Turkse aandelenbeurs, de Borsa Istanbul 100 daalde met 1,5 procent voor de zesde opeenvolgende dag. Van de laatste 14 dagen is de Borsa Istanbul 100 13 keer gedaald, tot het laagste niveau sinds januari 2017. De aandelenindex zit officieel in een berenmarkt nadat deze meer dan 20 procent is gedaald sinds het hoogtepunt van maart dit jaar.

Borsa Istanbul

S-400 Ultimatum

De daling van vandaag volgt na berichten vanuit Turkije dat Turkse soldaten richting Rusland zijn gevlogen om een training te volgen voorafgaand aan de levering van de S-400 luchtafweerraketten. De Turkse minister van Defensie, Hulusi Akbar, heeft daarnaast gesteld dat meer Turkse soldaten richting Rusland zullen afreizen voor een opleiding, nu de deadline van de levering van de S-400 raketten nadert.

Ondertussen probeert Washington de Turken onder druk te zetten om af te zien van de deal met de Russen. In plaats daarvan moeten Turkije de Amerikaanse Patriot raketsysteem kopen. De Verenigde Staten geeft volgens Reuters Turkije twee weken de tijd om af te zien van de deal met de Russen. Mochten de Turken niet gehoorzamen dan volgen er ‘zware straffen’. Onder deze straffen vallen onder andere een uitsluiting voor de Turken voor het kopen van de nieuwe Amerikaanse F-35 straaljager.

Rusland furieus over ultimatum

Rusland reageert not amused over het ultimatum dat vanuit Washington aan de Turken is opgelegd. Volgens Kremlin woordvoerder, Dmitry Peskov, is het ultimatum vanuit de VS onaanvaardbaar.

“We regard this extremely negatively. We consider such ultimatums to be unacceptable, and we are going on the many statements made by representatives of Turkey’s leadership headed by President (Tayyip) Erdogan that the S-400 deal is already complete and will be implemented.”

– Dmitry Peskov, Reuters

De Turkse minister van Defensie laat vandaag overigens weten dat het land zich voorbereidt op Amerikaanse sancties. Nieuwe sancties voor het land, samen met de sterke waardedaling van de Turkse lira zouden zomaar de doodsteek kunnen worden voor de Turkse economie én een sneeuwbal effect teweeg kunnen brengen in verschillende opkomende markten.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 819 reviews.