BELANGRIJKE MEDEDELING:
Vanwege de grote vraag naar fysiek goud en zilver, verzoeken wij u rekening te houden met een extra verwerkingstijd van 7-14 dagen voor alle orders.
Goud.Goud 56.190,63Zilv.Zilver 673,23Plat.Platina 29.221,43Pall.Palladium 51.523,34 Gratis afhalen in Amsterdam of Eindhoven!
 

Turkse lira zakt naar laagste peil in 7 maanden tijd

Turkse lira zakt naar laagste peil in 7 maanden tijd
9 mei 2019 Bilal
photo 1579807102908 396b3b737800

De Turkse economische en monetaire implosie wordt met de dag groter. Donderdag bereikte de Turkse lira het laagste punt in 7 maanden tijd, nadat de Turkse kiesraad maandag een streep zette door de verkiezingen in Istanbul.

Voor een euro krijg je op het moment van schrijven 7 lira. Het diepste punt sinds oktober 2018. Hoge inflatie en een gebrek aan duidelijk beleid van de Turkse centrale bank zorgen al langer voor zorgen over de Turkse valuta.

Turkse centrale bank

Inmiddels heeft de Turkse centrale bank het monetaire beleid verkrapt, om zo de lira te ondersteunen. Veilingen voor kortlopende obligaties zijn opgeschorst. Banken die liquiditeit nodig hebben zijn hierdoor genoodzaakt om op een andere manier aan liquiditeit te komen. Banken kunnen tegen een daggeldrente van 25,5 procent geld lenen. Hiervoor lag de rente op 24 procent. Een hoge rente kan de waardedaling van de Turkse lira stoppen.

President Recep Tayyip Erdogan is een felle tegenstander van renteverhogingen. Hij vindt dat een hogere rente schadelijk is voor de economie.

De Turkse president stelt dat de daling van de Turkse lira het resultaat van economische sabotage is en beloofde aanvallen op de Turkse economie af te zullen slaan. “Wat we dan gaan doen? Vanaf nu zullen we hetzelfde doen als wat we met terroristen hebben gedaan.”

Lira kan euro besmetten

De Eurozone kan besmet raken door de angst in Turkije. Analisten wijzen er op dat in potentie de focus van de angst kan verspreiden naar de hele sector van opkomende markten en tot de Europese markten, waaronder de euro.

De waardering van www.goudverzekerd.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 515 reviews.