photo 1563107976 3375fc7a53db

Vraag naar gouden baren en munten stijgt 11% in H1 2017

De vraag naar goud in het tweede kwartaal van dit jaar lag 10% lager dan in het tweede kwartaal van 2016. De daling is voornamelijk te wijten aan een daling wat betreft instroom in goud ETF’s. Wel ziet de World Gold Council een stijging van de vraag naar gouden baren, munten én sieraden, in vergelijking met een jaar geleden.

Baren & Munten

vraag

De vraag naar gouden baren en munten steeg in het tweede kwartaal met 13% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2016. De vraag werd vooral gestuwd door China en India. Zo steeg de vraag in India met 26%, terwijl de vraag in China naar gouden munten en baren steeg met 56%. In de eerste helft van dit jaar steeg de vraag naar gouden baren en munten met 11% in vergelijking met de eerste helft van 2016.

Centrale banken bleven zoals altijd fysiek goud inslaan. Zij het op een iets lager tempo dan voorheen. In 2016 kochten centrale banken gezamenlijk nog 182,5 ton aan goud. In de eerste helft van dit jaar ligt dat iets lager met 176,7 ton fysiek goud. De toename van de wereldwijde goudreserves was bijna geheel gedreven door aanzienlijke aankopen van slechts enkele centrale banken.

Zo kocht de centrale bank van Rusland in het tweede kwartaal van dit jaar 35,7 ton goud. Ook Kazachstan bleef voor de 57e (!) opeenvolgende maand goud toevoegen aan haar reserves, door in het tweede kwartaal 11,3 ton goud in te slaan. Het tweede kwartaal luidde ook de terugkeer van de Turkse centrale bank in. Het land voegde 21 ton goud toe aan haar goudreserves; de eerste significante accumulatie sinds de jaren ’80.

Sieraden

vraag India

Ook de vraag naar gouden sieraden steeg voornamelijk door een sterke vraag uit India. In het tweede kwartaal van 2017 werd in het land voor 126,7 ton aan gouden sieraden ingekocht. Een stijging van 41% ten opzichte van de 89,8 ton aan gouden sieraden in het tweede kwartaal van 2016. In China daalde de vraag naar gouden sieraden met een kleine 5%, tot 137,7 ton.

Ook de vraag naar sieraden in Turkije steeg met 20% YoY. De stijging was voornamelijk te wijten aan een sterke opmars van de Turkse lira ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daarnaast zorgt het Turkse trouwseizoen voor een sterke koopgolf in het land.

ETFs

Investeerders in goudgerelateerde Exchange Traded Funds (ETFs) zagen een instroom van 56 ton goud in het tweede kwartaal van 2017. Een daling van  76% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017. Over de gehele eerste helft van het jaar is de vraag naar goud ETFs voor een groot gedeelte afkomstig uit Europa. 76% van de volledige instroom aan goud ETFs komt op conto van Europa.

vraag Europa

In tegenstelling tot de instroom in Europa vond in China een sterke daling plaats wat betreft de vraag naar goud ETFs. Het is vooral opvallend hoe in China wordt aangekeken tegen goud ETFs. Volgens het rapport van de World Gold Council ziet 54% van Chinese investeerders een goud ETF invesering als speculatief en puur op de korte termijn gericht. Dit in tegenstelling tot gouden baren en/of munten.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 806 reviews.