photo 1525367063161 61df4bf6100a

Vertrouwen in economie eurozone omlaag

De  economie in de eurozone is in het derde kwartaal van dit jaar met slechts 0,2 procent gegroeid. Economen ging uit van een groei van 0,4 procent. Het vertrouwen in de economie liep ook een deuk op.

Volgens een eerste schatting van het Europees statistiekbureau Eurostat is de economie van de eurozone gestegen met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. In de eerste 2 kwartalen van dit jaar groeide de economie harder dan dit kwartaal. Op jaarbasis is sprake van een groei van 1,7 procent. Ook dit is een daling in vergelijking met het cijfer van het tweede kwartaal; toen gaf de economische vooruitgang in Europa op jaarbasis nog een cijfer aan van 2,2 procent.

Vertrouwen daalt

Het vertrouwen in de economie is ook aan het dalen volgens cijfers van de Europese Commissie. Zo daalde de index waarmee de commissie het vertrouwen meet, van 110,9 in september naar 109,8 in oktober. De index loopt al maanden terug.

Italië

Tegelijkertijd met de cijfers over de eurozone is gebleken dat de economische groei in Italië onverwachts tot stilstand is gekomen in het derde kwartaal. Economen gingen nog uit van een groei van 0,1 procent.

De op twee na grootste economie van de eurozone ligt al langer overhoop met Brussel vanwege het begrotingstekort. De Europese Commissie wil dat de begroting wordt aangepast zodat het tekort omlaag gaat. Mede hierdoor is de begroting van Italië afgekeurd door de Europese Commissie. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat Brussel een dergelijk besluit neemt.

De stilstand van de Italiaanse economie kan grote gevolgen hebben. De zorgen over de houdbaarheid van de schuldenberg van het land worden alsmaar groter. Ook de 10-jarige obligatierente stijgt vanwege het nieuws en staat op het moment van schrijven op 3,4 procent. Door de hogere rente is de Italiaanse overheid steeds meer geld kwijt aan rentelasten. Geld wat niet meer geïnvesteerd kan worden in de economie.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.