photo 1561456662 bcece3b56172

Goud en zilver stijgen vanwege onrust Italië

De prijzen van goud en zilver zijn in de afgelopen dagen flink gestegen. Zo steeg de kiloprijs van goud vandaag met 600 euro. Sinds de onrust over Italië de kop opdook vrijdag vlak voor sluiten van de markt is de goudprijs al met 3 procent gestegen. De prijs van zilver steeg zelfs nog harder en noteert een plus van 4,7 procent.

Italiaanse begroting

De onrust ontstond toen de nieuwe Italiaanse regering bekend maakte dat het in de pas wil lopen voor wat betreft de begroting van het land. De nieuwe regering kondigde aan dat het begrotingstekort zal uitkomen op 2,4 procent in plaats van de eerder verwachte 1,9 procent.

Hiermee tart het land wederom de Europese Unie. Beleggers reageerden hierop meteen negatief en de handel in aandelen van Italiaanse banken werd zelfs stilgelegd. Een hoger tekort betekent in principe dat Italië meer geld zal moeten lenen. De overheidsschuld van het land is echter al fors. 

Door de onrust steeg de rente van Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar naar 3,4 procent. In mei van dit jaar stond deze nog op 1,7 procent. De ECB is momenteel de enige partij die Italiaanse staatsobligaties koopt in verband met het opkoopprogramma.

Wanneer dit programma eindigt is de kans aanwezig dat de rente op Italiaanse staatsobligaties verder zal stijgen. Hierdoor wordt het lenen van geld nóg duurder voor een land dat een staatsschuld heeft van bijna 2500 miljard euro.

Europese Unie bezorgd

De ministers van Financiën van de eurozone maken zich ondertussen grote zorgen over de ontwikkelingen in Italië. Formeel moet Italië eind oktober de nieuwe begroting in Brussel indienen waarna de Europese Commissie zich hierover zal buigen. Een definitief oordeel zal dan in het begin van 2019 volgen.

In de tussentijd staat de Europese munt flink onder de druk, wat edelmetalen ten goede komt. Een nieuwe Europese crisis ligt op de loer terwijl de crisis met Griekenland nog nauwelijks is bezworen. Daarnaast is de staatsschuld van Italië 10 keer groter dan dat van Griekenland, waardoor de kans op besmetting van andere (Zuid) Europese landen ook zeer groot is.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.