pexels photo 3943728

Verkiezing Trump zorgt voor sterkere dollar & inflatie

Vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen steeg de dollar in waarde omdat de kans op een overwinning van Hillary Clinton groot was volgens alle peilingen. Toen duidelijk werd dat Donald Trump zou winnen daalde de dollar scherp. Dit was echter van korte duur. In de afgelopen dagen is de Greenback sterk in waarde gestegen en voorlopig ziet het er niet naar uit dat deze opmars zal stoppen. Hiermee komt pariteit tussen de dollar en de euro weer dichtbij, toevallig was hier precies een jaar geleden ook sprake van.

1x-1-2

In de afgelopen dagen is de dollar tegenover de euro enorm snel in waarde gestegen. De dollarindex, die de dollar afzet ten opzichte van de belangrijkste munten ter wereld, noteert op dit moment het hoogste niveau in 13 jaar tijd! De reden hiervoor hiervoor is tweeledig: de Federal Reserve en Donald Trump.

Federal Reserve

Tijdens de verkiezingsperiode waarschuwden verschillende analisten er voor dat een verkiezing van Trump er voor zou zorgen dat de kans op een renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank zou slinken. Toen duidelijk werd dat Trump de nieuwe president zou worden daalde de kans op een renteverhoging dan ook scherp van 87% naar 47%.

1x-1

In de afgelopen dagen is de kans op een renteverhoging weer hard gestegen. De futuresmarkten laten zelfs zien dat de kans op een renteverhoging nog groter is dan vóór de verkiezingen. Volgens de laatste cijfers is de kans op een renteverhoging van de Fed nu 94%, het hoogste niveau dit jaar. In aanloop naar de verkiezingen heeft Donald Trump notabene zelf gezegd dat hij een voorstander is van lage rentes. Ténzij er sprake is van inflatie. En dit is precies wat er zal gebeuren indien het beleid van Trump zal worden uitgevoerd.

Donald Trump

De beloftes van Donald Trump aan de kiezers, waaronder omvangrijke investeringen aan de infrastructuur en belastingverlagingen, voeden de verwachting dat de inflatie in de Verenigde Staten in de komende jaren flink gaat stijgen. Mede hierdoor heeft de Federal Reserve geen andere keus dan de rente sneller en verder te laten stijgen dan eerder werd aangenomen. Het presidentschap van Trump lijkt hiermee een nieuw tijdperk in te luiden voor de economie in de Verenigde Staten en wordt zelfs nu al ‘Trumponomics’ genoemd.

Naast de sterke stijging van de dollar is de verwachting van een hogere inflatie ook duidelijk zichtbaar op de obligatiemarkten. De rente op staatsobligaties is in de afgelopen dagen sterk gestegen. Zo zakte de marktwaarde van Amerikaans staatspapier in enkele dagen al meer dan $1.200 miljard dollar. Beleggers dumpen hun staatsobligaties massaal omdat ze vrezen dat het beleid van Trump zal leiden tot hogere inflatie.

Het rendement op staatsobligaties beweegt tegengesteld aan de waarde. Een hogere rente wijst op een dalende waarde en een afnemende vraag naar de betreffende schuldpapier.

Wat betekent dit voor goud en zilver?

De verhoging van de rente in december, gecombineerd met een hogere inflatie, zal een sterk effect hebben op zowel de goud- als zilverprijs. Hierbij is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een effect op korte en lange termijn.

Korte termijn

Zowel goud als zilver reageren op een renteverhoging. Dit omdat lage rentes goud aantrekkelijk maken aangezien er nauwelijks elders rendement valt te behalen. Dit is tevens een aantrekkelijk instapmoment voor goud- en zilverbeleggers. Immers, de beste manier om goud of zilver te kopen is om regelmatig te kopen op lage momenten. Helemaal omdat de lange termijn er rooskleuriger uitziet.

Lange termijn

Door de plannen van Trump is de kans op inflatie in de Verenigde Staten sterk gestegen. Doordat Trump daarnaast in zijn beleid zal worden gesteund door een meerderheid van Republikeinen in zowel het Congres als de Senaat zal de nieuwe president van de Verenigde Staten er waarschijnlijk in slagen om zijn plannen uit te kunnen voeren. Investeerders wereldwijd beschouwen goud en zilver als een van de meeste betrouwbare hedge tegen inflatie.

Beleggers in zowel goud als zilver doen er dus goed aan om hun posities aan te houden, zo niet zelfs bij te kopen wanneer de prijs lager staat. Daarnaast hebben wij Europeanen dubbel voordeel, aangezien onze goudprijs wordt uitgedrukt in Euro’s. Omdat de dollar in waarde stijgt, stijgt de goudprijs in Euro’s aangezien pariteit tussen beide valuta steeds dichterbij komt.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 822 reviews.