photo 1579807102908 396b3b737800

Turkse inflatie torenhoog: goud als redding?

De inflatie in Turkije is afgelopen maand gegroeid naar 15,4 procent. In mei was de inflatie in Turkije nog 12,2 procent. Het is de hoogste inflatiestand sinds 2004. De Turkse centrale bank streeft zelf naar een inflatie van 5 procent.

inflatie

De grootste stijgingen zijn terug te vinden in de transportwereld. Zo stegen de transportkosten met 24,3 procent. Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken werden 18,9 procent duurder. Door de gierend hoge inflatie ontstaan er problemen in de Turkse economie. Het leven voor Turken in het land wordt steeds duurder.

Vorige week schroefde de Turkse centrale bank de rente verder op om zo de stevige daling van de lira een halt toe te roepen. Dat was al de derde renteverhoging in twee maanden. De waarde van de lira is de laatste tijd flink gezakt, met als gevolg dat de al fikse inflatie in het land nog verder dreigt op te lopen.

Erdogan is zelf fel tegenstander van renteverhoging door de centrale bank. De Turkse president beschuldigt de centrale bank dat zij door renteverhogingen de bevolking verder in de problemen brengen. Hierdoor zouden zij hun kapitaal massaal naar het buitenland verplaatsen. Desondanks is het volgens analisten vooralsnog de enige manier om de torenhoge inflatie het hoofd te bieden.

Turkse lira in vrije val

Sinds eind 2017 is de Turkse lira met ruim 17 procent gedaald ten opzichte van de euro. Tegenwoordig is de lira € 0,18 waard, terwijl dit 10 jaar geleden nog ruim € 0,50 was. Verschillende zakenbanken hebben gewaarschuwd dat Turkije in een negatieve spiraal terecht dreigt te komen indien de situatie niet verbetert.

Goud als redding?

Turken hebben een oplossing om het hoofd te bieden aan een torenhoge inflatie en een devaluerende munt: goud kopen. Zo steeg de goudprijs in Turkse lira met 17 procent in dezelfde periode waarin de Turkse munt met 17 procent daalde ten opzichte van de euro.

Wanneer we kijken naar een langere periode dan zien we dat de Turkse Lira in de afgelopen 2 jaar is gedaald met 39 procent ten opzichte van de euro. In dezelfde periode is de goudprijs in Turkse lira gestegen met 48 procent. Vanaf het hoogtepunt van de lira 10 jaar geleden, is de munt gedaald met 68 procent. ten opzichte van de euro. In dezelfde periode is de goudprijs in Turkse lira gestegen met 526 procent!

Dit laat des te meer zien dat het verstandig is om altijd een gedeelte van het vermogen aan te houden in goud. Een dergelijk scenario voor de euro lijkt onwaarschijnlijk. Desondanks stellen analisten dat een inflatie die de dubbele cijfers haalt ook in de eurozone een mogelijkheid is. Het IMF rapport van Reinhart en Rogoff is hier een bekend voorbeeld van.

Een stevige inflatie is met andere woorden een mogelijkheid waar beleggers serieus rekening mee dienen te houden. Goud is dan een van de manieren waarmee je je kunt wapenen en je vermogen kunt beschermen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.