Turkije repatrieert al haar goud

Enkele dagen geleden dook er wederom een opvallend bericht over Turkije op. De Turkse centrale bank heeft sinds 2016 in alle stilte al haar goud uit het buitenland gereaptrieerd. In totaal zou het gaan om 220 ton goud.

Turkije bezit een voorraad van 564 ton goud, goed voor een waarde van $20 miljard. Niet al het edelmetaal is eigendom van de Turkse staat. Het gros van het goud is eigendom van banken (waaronder Ziraat en Vakifbank), maar wordt sinds een paar jaar tot de Turkse nationale reserves gerekend. Het bericht duikt op in een tijd waarin Erdogan fel uithaalt naar de hegemonie van de dollar en buitenlandse krachten die hun invloed op de Turkse regering proberen uit te oefenen.

Door het goud weg te halen geeft Erdogan een signaal af aan zowel de Turkse bevolking, als het buitenland. Afgelopen week pleitte de president er al voor om leningen, uitgegeven door het IMF voortaan op goud te baseren in plaats van de Amerikaanse dollar.

“With the dollar the world is always under exchange rate pressure. We should save states and nations from this exchange rate pressure. Gold has never been a tool of oppression throughout history,” 

– Erdogan

Nieuwe trend?

Turkije is niet het enige land dat in de afgelopen jaren haar goudvoorraad terug heeft gehaald. In 2012 kondigde Venezuela aan dat het 160 ton goud heeft gerepatrieerd. Duitsland eiste daarna 300 ton goud terug van de Federal Reserve, waarbij de Fed zei dat het zeven jaar zou duren om de operatie te voltooien. Hongarije heeft 100.000 troy ounce goud teruggehaald dat opgeslagen lag in Londen.

Ook Nederland heeft goud teruggehaald uit Fort Knox. In totaal zou het gaan om 122,5 ton goud. Volgens analisten is het repatriëren van goud door landen een duidelijk signaal dat de wereld minder gecentraliseerd wordt.

“If we follow this trend, it should be obvious that the next step should be an even bigger break up into smaller units than the nation state. With such geopolitical fragmentation comes also the decentralization of power.”

– Claudio Grass – Precious Metals Advisory Switzerland

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.