pexels photo 2202967

Erdogan: Internationale leningen moeten betaald worden in goud

Erdogan gaat er met gestrekt been in tegen de hegemonie van de Amerikaanse dollar. Volgens de Turkse president moeten internationale leningen worden betaald in goud en niet in dollars.

Het voordeel van een lening betaald in goud is volgens de Turkse president dat landen hiermee kunnen voorkomen dat zij door het wisselkoersrisico hun schulden niet kunnen aflossen. Tijdens een speech in Istanbul afgelopen maandag legde Erdogan zijn redenering achter het voorstel uit.

“What I’m saying is that these debts should be in gold. Because at this point the karat of gold is unlike anything else. The world is continually putting us under currency pressure with the dollar, we need to save states and nations from this currency pressure.”

– Erdogan

Niet alleen de dollar, maar ook de IMF kreeg er van langs tijdens de toespraak van Erdogan. Volgens de Turkse president probeert het IMF de politieke situatie in Turkije (en andere landen) te beïnvloeden wanneer een land bij het Internationaal Monetair Fonds geld wil lenen.

Overigens liet Erdogan weten dat Turkije al haar leningen aan het IMF heeft afgelost en geen schulden heeft uitstaan bij het IMF.

Turkse Lira

Erdogan

Erdogans uitspraken komen (niet geheel toevallig) naar buiten in een tijd waarin de Turkse Lira het zwaar heeft. De waarde van de Turkse munt bereikte maandag een nieuw dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Na de Russische roebel, presteert de Turkse Lira het slechtst van de valuta’s van alle opkomende economieën.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.