gold 2957431 1280

Stijgende inflatie is goud waard voor goud

Een stijgende inflatie en toenemende risico’s wereldwijd. Is dit een goed moment om te overwegen om in goud te stappen? Volgens experts van vermogensbeheerder Schroders wel.

Goud, een van de oudste en meest bekende metalen ter wereld, werd vereerd door alle grote beschavingen. De allereerste gouden munt werd geslagen in 550 voor Christus. Goud is in de geschiedenis voornamelijk gebruikt vanwege de waardevastheid van het edelmetaal. Vandaag de dag zijn de meningen onder beleggers verdeeld over het edelmetaal.

Volgens tegenstanders van goud is de waarde van het edelmetaal moeilijk te bepalen. Het analyseren van de fundamentals van goud is ook lastig, omdat deze volgens er sommige beleggers er niet zijn. Zo genereert goud volgens sceptici geen inkomsten, geen dividend en geen winst.

Inflatie en goud

Ondanks alle kritiek reageert goud wel degelijk op macro-economische factoren. En hoewel de vooruitzichten van een stijgende rente over het algemeen slecht zijn voor goud, is er een andere belangrijke factor die wél in het voordeel spreekt van goud; inflatie.

Bescherming tegen inflatie

Volgens Schroders en fondsbeheerder James Luke is bescherming tegen inflatie dé belangrijkste reden om te beleggen in goud én zilver. Door alle monetaire verruimingen en experimenten die centrale banken wereldwijd hebben uitgevoerd, lijkt een hoge inflatie de komende jaren onvermijdelijk.

“The primary reason for investing in commodities, and especially gold and silver, should always be as an inflation hedge. Given the printing of money by the world’s central banks through quantitative easing, there is every reason to argue that higher inflation is coming in the future.”

– James Luke, Schroders asset management

Een renteverhoging van centrale banken zal geen drukkend effect op de goudprijs omdat de reëele rente (rente – inflatie) laag blijft. Daarnaast zorgen de verschillende hoge schuldenbergen er voor dat centrale banken angstig zijn om de rente té snel te verhogen. Dit kan er zelfs voor zorgen dat de reële rente zelfs negatief wordt wanneer de inflatie blijft stijgen.

“The environment for gold investments remains positive. In the background, global record debt burdens have not magically vanished. These make global growth highly sensitive to any real increase in interest rates and the cost of servicing these debts.”

– James Luke, Schroders asset management

Volgens Schroders dient goud een belangrijk onderdeel te zijn van ieders portefeuille. Beleggers dienen zich te beschermen tegen inflatie, en goud kan hierbij een belangrijk onderdeel zijn van een portefeuille in de komende jaren waarin nog veel onzekerheid heerst.

Goud naar $1.500?

Ook volgens Incrementum, een vermogensbeheerder in Lichtenstein met een beheerd vermogen van 100 miljoen Zwitserse frank, is goud dit jaar een zekerheid. Volgens Ronald-Peter Stoeferle, managing partner bij Incrementum, kunnen de prijzen stijgen naar $ 1.500 per troy ounce.

“The real pick up in momentum might start beginning of summer. It’s in the very early stages of the bull market, so everybody is still kind of cautious or slightly negative, but this will improve.”

– Ronald Peter Stoeferle, Incrementum

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.