photo 1554672723 b208dc85134f

Staan we aan de vooravond van de grote crash?

De laatste grote financiële crisis dateert alweer uit 2008. Al jaren waarschuwen enkelen voor de volgende grote financiële crash en het kan zomaar zijn dat we aan de vooravond staan van een dergelijke grote correctie.

Zo heeft Alan Greenspan, notabene een ex-Fed bestuurder, enkele dagen geleden gewaarschuwd voor de abnormaal hoge waarderingen van de beurzen in de Verenigde Staten. Maandag daalde de Dow Jones met 1175 punten, het grootste dagverlies ooit.

Ook dichter bij huis lijkt het tevens alarmfase 1 te zijn. Zo daalde de Europese Stoxx 600 1,6% maandag en verdampte in één dag de totale koerswinst van dit jaar van de AEX. Met name Italië lijkt er voor te kunnen zorgen dat Europa het zwaar kan krijgen. De gigantische hoeveelheid aan slechte leningen op de Italiaanse bankbalansen nemen proportionele niveau’s aan.

De slechte leningen worden ook nog eens opgekocht door de ECB waardoor de gehele Europese bankensector in gevaar is. Zo blijkt uit een analyse van Citibank dat in het afgelopen jaar, alleen de ECB een netto-koper was van Italiaanse staatsschulden. De Italiaanse banken hebben hun totaal uitstaande staatsschuldposities afgebouwd met €12,6 miljard in december, en €40 miljard in het laatste kwartaal van afgelopen jaar.

De ECB is de énige opkoper van Italiaanse schulden.
De ECB is de énige opkoper van Italiaanse staatsschulden. De rest heeft het (zinkende) schip verlaten.

Daarnaast zijn er al jaren flinke zorgen over de staat van de Chinese en Japanse economieën. De ingrediënten voor een nieuwe wereldwijde crisis zijn in principe allemaal aanwezig.

Wat nu?

Of dé grote correctie is begonnen dat weet niemand. Dàt een volgende crisis vroeg of laat gaat beginnen waardoor alle financiële markten een flinke correctie zullen zien, dat staat als een paal boven water.

De VIX, de belangrijkste graadmeter voor angst op de beurzen, schoot maandag omhoog. Deze index volgt de actuele prijzen van een aantal belangrijke groep opties op de beurs. Deze prijzen geven op hun beurt aan wat voor verwachtingen beleggers hebben over de toekomstige prestaties van de financiële markten. Hoe hoger de index, hoe angstiger beleggers zijn. Maandag schoot de VIX omhoog met meer dan 50%. De laatste keer dat dit gebeurde was in maart 2009..

De VIX schoot gisteren omhoog.
De VIX schoot gisteren omhoog.

De piek in de VIX – de grootste in de geschiedenis en op dit moment nog steeds stijgende – zou volgens een berekening van William Imbrogno van Natixis overeen moeten komen met een aanstaande correctie op de beurzen van 15%.

Safe Havens

In tijden van angst en onrust grijpen veel beleggers terug tot safe havens. Veilige assets die in de geschiedenis meerdere malen hebben bewezen dat zij vermogensbescherming kunnen bieden wanneer al dat andere faalt. Zo hebben we gezien dat zowel goud als zilver flink in trek zijn de afgelopen dagen. Beide edelmetalen zijn tijdens de laatste financiële crisis flink in waarde gestegen. Feitelijk hebben beide edelmetalen in 2008 niets anders gedaan dan hun waarde behouden en is al het andere sterk gedaald tijdens de crisis.

Een goede voorbereiding op wat komen gaat, is immers het halve werk. Zorg ook dat u beschermd bent tijdens de aankomende crisis.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.