photo 1443110189928 4448af4a2bc5

Spanje en Italië beperken cash betalingen

Spanje gaat de strijd tegen betalingen met contant geld verder opschroeven. Volgens de Spaanse krant El Mundo wordt de limiet voor contante betalingen in het Zuid-Europese land verder verlaagd van €2.500 naar €1.000. Volgens de Spaanse regering is het doel van het inperken van cash geld, het terugbrengen van criminaliteit en fraude.

Italië

Ook Italië heeft afgelopen maand nieuwe maatregelen ingevoerd om het toezicht op contante betalingen op te voeren. Wanneer je als particulier in Italië meer dan €1.000 per dag, óf meer dan €5.000 per maand contant opneemt, dan wordt de belastingdienst op de hoogte gebracht. Wanneer de belastingdienst van mening is dat er een onderzoek geopend dient te worden, dan moet jij aantonen dat het geld op een legitieme manier verkregen is.

War on Cash wordt heviger

Steeds meer overheden zijn van mening dat cash geld of contante betalingen moeten worden beteugeld. Telkens voeren zij als reden aan dat dit corruptie en criminaliteit tegen zal gaan. Wat overheden echter niet vertellen is dat hiermee het toezicht op de bevolking steeds engere vormen aanneemt.

Het maakt dus niet uit of je je geld op een legitieme manier verkrijgt of niet. Als je volgens overheden of belastingdiensten verdacht gedrag vertoont dan ben je in feite al schuldig en moet jij maar bewijzen dat je het geld op een legitieme wijze hebt verkregen.

In feite is dit een manier van overheden in samenwerking met banken om totale controle te krijgen over alles en iedereen. Door de huidige lage rentes op spaarrekeningen zijn steeds meer mensen van mening dat geld aanhouden bij banken nog nauwelijks zin heeft. Mede hierdoor is het gebruik van cash geld in de afgelopen maanden toegenomen. Banken zijn als de dood dat straks wanneer een negatieve rente realiteit wordt, jouw geld straks niet meer bij hun ligt gestald, maar dat het wordt opgenomen.

The curse of cash

De motivatie om contant geld volledig uit te bannen wordt ook onderstreept door econoom Kenneth Roggof. In zijn boek The Curse of Cash stelt Rogoff dat, afgezien van criminaliteit en belastingontduiking, contant geld het enige is wat (centrale) banken verhindert om negatieve rentes door te voeren.

Wanneer jij namelijk geen contant geld meer kan opnemen, dan heb je geen andere keus dan de negatieve rente te accepteren. Gedurende recessies kunnen centrale banken dit middel dus gebruiken om klanten extra te laten betalen voor notabene geld waar zij voor hebben gewerkt. Je wordt dus gedwongen om geld te betalen voor het opslaan van je geld, terwijl de koopkracht van datzelfde geld alsmaar daalt.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 787 reviews.