Rusland & Zuid-Afrika ondertekenen samenwerkingsprogramma

Rusland & Zuid-Afrika hebben een samenwerkingsprogramma voor de exploratie, productie en verwerking van platina getekend tot 2025.

Beide landen beschikken over ’s werelds grootste reserves wanneer het aankomt op goud, zilver, platina, palladium, uranium en andere waardevolle en strategische metalen. Het samenwerkingsprogramma stelt beide landen in staat om hun positie in de edelmetaalmarkt verder te versterken.

De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Lindiwe Sisulu, is afgelopen week afgereisd naar Moskou. Daar heeft zij met haar Russische collega Sergei Lavrov het 15e jaarlijkse intergouvernementeel Comité voor handel en economische samenwerking tussen beide landen bijgewoond. Tijdens dit comité is een route uitgestippeld voor toekomstige gezamenlijke projecten met betrekking tot de exploratie, winning en verwerking van edelmetalen tot het jaar 2025. 

Platina & Palladium

In 2017 produceerde Zuid-Afrika maar liefst 140 ton platina, gevolgd door Rusland met een productie van 21 ton. In hetzelfde jaar, produceerde de rest van de wereld gezamenlijk 34,9 ton. Wat inhoudt dat de gezamenlijke productie van beide landen goed is voor 82 procent van de totale wereldproductie.

De controle van de palladium markt door beide landen is even indrukwekkend. In 2017 produceerde Rusland 81 ton palladium, gevolgd door 78 ton geproduceerd in Zuid-Afrika. Op een totale wereldwijde productie van 211,4 ton zijn beide landen goed voor 75 procent van de mondiale productie.

De overeenkomst volgt na een sterk jaar voor palladium. Sinds juli is de palladiumprijs gestegen met 30 procent. Daarnaast is de prijs in het afgelopen decennium gestegen met ruim 80 procent. Gezien de stijging van palladium verwachten analisten dat ook platina in de komende twee jaar zal aanhaken bij de prijsstijging. Beide edelmetalen worden veelvuldig gebruikt in katalysatoren, om zo de uitstoot van schadelijke stoffen te reduceren. Daarnaast worden ze ook veelvuldig gebruikt in sieraden en geneeskunde.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 777 reviews.