0y86gz4sT4O2ZQJIRWXE IMG 0476

Rusland passeert China met goudreserves

De Russische centrale bank heeft in januari haar goudreserves uitgebreid met 20 ton, waarbij de totale Russische goudreserves uitkomen op 1.857 ton. Hiermee passeert het land China in de top 10 landen met de grootste goudreserves.

Sinds maart 2015 heeft het land elke maand haar goudreserves vergroot. Het land heeft behoort sinds deze maand tot de top 5 houders met de meeste goudreserves. Rusland passeert hierdoor China, dat naar verluidt 1.843 ton goud bezit. In de afgelopen 15 jaar hebben zowel Moskou als Beijing agressief goud toegevoegd aan hun reserves om hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen.

Het verschil tussen het beleid van beide landen en de Westerse landen is volgens edelmetaalexpert Ronan Manly van Bullionstar interessant. Interessant is dat zowel Rusland als China hun goudophopingen bekend maken en promoten en publiekelijk naar goud verwijzen als een strategisch monetair actief. Ze maken er geen geheim van. Maar aan de andere kant doen de VS het tegenovergestelde en laten ze de strategische rol van goud voortdurend achterwege”, aldus Manly tegen Russian Times.

De Verenigde Staten claimen nog steeds de grootste goudhouder ter wereld te zijn met een totale goudreserve van 8.134 ton goud. Desondanks zijn er al jaren twijfels over dit cijfer. Het toezicht op de Amerikaanse goudreserves is al jaren ondoorzichtig en geheim. Zo is er nooit een volledig onafhankelijke audit van de Amerikaanse goudreserves geweest en de bewaarders van het goud: de US Mint en de Federal Reserve van New York. Niemand wordt toegelaten in de kluizen om het goud te bekijken of te controleren.

Duitsland staat op de tweede plaats met 3.374 ton goud. Een groot deel van deze reserves staan nog steeds opgeslagen in de VS. Afgelopen jaar heeft het land een gedeelte van het goud gerepatrieerd naar Frankfurt. Desondanks staat nog steeds ongeveer 50% van het goud opgeslagen in Londen en New York. Op de derde plaatst staat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met een totaal van 2.814 ton goud. Italië staat op de vierde plek met 2.451 ton goud, kort gevolgd door Frankrijk met 2.436 ton goud. Nederland completeert de top 10 met 612 ton goud.

Diversificatie

De Russische centrale bank heeft het tempo van goudaankopen in de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. De goudreserves zijn verhoogd om zo tegemoet te komen aan het doel van president Putin om Rusland minder kwetsbaar te maken voor geopolitieke risico’s. De Russische goudreserves zijn sinds 2000 met meer dan 500% gestegen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.