photo 1556304257 81daf0ca37f4

Rellen en plunderingen in Venezuela door valutacrisis

In Venezuela is enorme chaos ontstaan nadat president Maduro zondag aankondigde dat 100 bolivar biljetten binnen 3 dagen worden vervangen door munten. De biljetten zijn inmiddels niets waard en er is nog geen alternatief.

Op verschillende plekken in het land zijn rellen en plunderingen uitgebroken. Inwoners kunnen door het besluit alledaagse dingen als eten en drinken niet meer betalen. Ook zijn mensen niet in staat om naar het werk te reizen aangezien zij geen geld hebben om brandstof te betalen.

Inwoners zijn door het besluit volledig aangewezen op bankoverschrijvingen en creditcards. Het geld wat nog wel kan worden gebruikt is nog nauwelijks wat waard.

Hyperinflatie

Venezuela heeft in het afgelopen jaar een enorme geldontwaarding meegemaakt. De inflatie in het land komt dit jaar uit op 720 procent. Geld is nog nauwelijks wat waard. Geld wordt niet meer nageteld, maar simpelweg gewogen in winkels, om zo de waarde te bepalen. Het grootste bankbiljet, 100 bolivar, heeft op dit moment een reële waarde van enkele eurocenten.

In 2014 begon het land in de problemen te raken toen de prijs van olie begon te dalen. De grondstof bepaalt de export van Venezuela voor maar liefst 95 procent. President Maduro liet mede hierdoor de geldpersen overuren draaien, met hyperinflatie tot gevolg.

Goud: een veilige haven in tijden van (hyper)inflatie

Een kenmerk van goud is dat het een hedge, is in tijden van inflatie. Het edelmetaal is een van de best verhandelbare bezittingen die buiten het bereik van banken en overheden kunnen worden bewaard. De waarde van goud wordt ook pas écht zichtbaar wanneer al het andere faalt. Zo ook in Venezuela.

Venezuela gold

Zo steeg de goudprijs in Venezuela van 169 Bolivars in 1997, tot 478 Bolivars vandaag de dag. Gemiddeld steeg de goudprijs jaarlijks met 61,45% in de afgelopen 18 jaar. In de laatste 12 maanden steeg de goudprijs door hyperinflatie zelfs met een onwerkelijke 420,83%.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 787 reviews.