photo 1554672723 b208dc85134f

Recessie Verenigde Staten nabij

Maak je borst maart nat: een recessie in de VS is nabij. Tenminste, als we mogen uitgaan van dé graadmeter voor een recessie. Deze yield curve is namelijk afgelopen vrijdag invers geworden: voor het eerst sinds 2007 kwam de Amerikaanse tienjaarsrente onder die van de korte rente.

recessie goud zilver

Historisch gezien is dit vaak hét signaal dat een recessie op handen is. In het verleden werd de inverse rentecurve in 1982, 2001 én 2008 gevolgd door een recessie. Vrijdag nadat de rentecurve invers werd sloten de financiële beurzen in de Verenigde Staten af met forse koersverliezen. De Dow Jones index daalde 1,8 procent. De brede S&P 500 leverde 1,9 procent in en de Nasdaq ging met maar liefst 2,5 procent onderuit.

Europa

Niet alleen in de Verenigde Staten laten cijfers zien dat de economie aan het afkoelen is. Zo zagen we ook afgelopen vrijdag ook dat in Europa de industrie hapert. Afgelopen vrijdag daalde de tienjaarsrente voor het eerst sinds oktober 2016 onder de 0 procent. De Duitse tienjaarsrente geldt als één van de meest veilige beleggingen ter wereld.

Ook nam de industriële activiteit in Duitsland flink af. De Duitse PMI, die het activiteitsniveau van de inkoopmanagers in de productiesector meet, is met 44,7 uitgekomen op het slechtste cijfer in 7 jaar tijd.

“Het gaat het nu toch wel erg hard”

“Het gaat nu toch wel erg hard naar beneden. Het geeft aan dat we naar een significant lagere groei gaan. Zeker in Europa is de groei dramatisch laag, in de VS viel het nog mee, maar de laatste signalen (daar) zijn ook verzwakt”, aldus analist Corné van Zeijl.

Analisten stellen dat vanaf het punt dat de rentecurve invers wordt, het vaak 9 tot 12 maanden duurt voordat de crisis écht voelbaar wordt voor consumenten en bedrijven.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 797 reviews.