pexels photo 109629

Slechtste Duitse PMI in 7 jaar

De industriële activiteit in Duitsland is flink afgenomen. De Duitse PMI, die het activiteitsniveau van de inkoopmanagers in de productiesector meet, is met 44,7 uitgekomen op het slechtste cijfer in 7 jaar tijd. Analisten gingen uit van een PMI cijfer van 48, een verbetering ten opzichte van afgelopen maand toen de PMI uitkwam op 47,6. Door het slechte cijfer uit de belangrijkste economie van Europa kleuren Europese beurzen rood.

De cijfers vergroten de angst en zorgen over de economische ontwikkelingen in Europa. De vertraging van de economie in de eurozone zou hiermee dieper en langer kunnen gaan duren dan voorheen werd aangenomen. De Duitse DAX, Franse CAC40, Engelse FTSE en de AEX leverden allen meer dan 1 procent in na het teleurstellende nieuws.

Het cijfer komt daarnaast op een slecht moment voor het economisch sentiment in Europa. Momenteel is de EU met Engeland verwikkeld in een ware vechtscheiding omtrent de Brexit. Naast het cijfer uit Duitsland kwam er ook nieuws uit Frankrijk over de economie. Ook hier daalde de industrie harder dan verwacht. De samengestelde inkoopmagersindex noteerde een stand van 48,7 tegen 50,4 een maand eerder. Analisten gingen uit van een stand van 50,4.

PMI

Door de slechte macrocijfers daalde de euro tegenover de dollar van 1,139 naar 1,132 en steeg goud €300 per kilo naar een prijs van €37.300 per kilo op het moment van schrijven. Ook zilver steeg met 0,4 procent door druk op de eurokoers.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.