photo 1586974710160 55f48f417990

Powell zet rem op goudrally

Een Amerikaanse renteverlaging in juli is nog geen uitgemaakte zaak. Dit kwam naar voren uit de toelichting van voorzitter Jerome Powell. Door de uitlatingen van de Fed voorzitter komt de goudrally voorlopig ten einde.

De verwachting van financiële markten voor meerdere renteverlagingen dit jaar lijkt door de uitlatingen van Powell wat geslonken. Goud daalde door de uitlatingen van de centrale bank met 1,1 procent nadat beleggers winsten namen die de rally van de afgelopen weken opleverde.

“Gold has had a strong ‘melt up’ over the last month. So some short-term profit taking is to be expected,”

– Heng Koon How, United Overseas Bank

Powell wees onder andere op de handelsspanningen tussen China en de VS en de onzekerheid die dit met zich mee brengt voor bedrijven. Investeringen blijven hierdoor uit. Powell herhaalde dat de economische ontwikkelingen scherp in de gaten worden gehouden. Tegelijkertijd stelde hij dat het monetair beleid niet te sterk moet reageren. Powell meent dat de groei van de Amerikaanse economie er alsnog gunstig uit ziet.

Trump

Met het statement van Powell dinsdagavond tart de Fed voorzitter het geduld van de Amerikaanse president Trump. Deze heeft namelijk herhaaldelijk aangegeven dat de centrale bank de rente moet verlagen. Tijdens zijn toelichting wees Powell echter naar de onafhankelijkheid van de centrale bank. Volgens Powell is dit bewust gedaan om economische schade die kan ontstaan “wanneer beleid meebuigt met politieke belangen op korte termijn”, te voorkomen.

Dinsdag verschenen er geruchten dat Trump van plan is om Powell uit zijn functie te zetten. Het Witte Huis liet overigens weten niet van plan zijn om Powell te vervangen. Wel liet het Witte Huis weten dat het op zoek is naar twee nieuwe Fed-gouverneurs en dat de zoektocht in een eindstadium is beland. Trump is momenteel bij de G-20 top in Japan en zal na zijn terugkeer met de kandidaten spreken.

Tijdens de G-20 hoopt Trump de handelsbesprekingen met China weer te hervatten. Zaterdag ontmoeten de Chinese president Xi Jinping en Trump elkaar tijdens de G-20 top.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.