photo 1591696205602 2f950c417cb9

Powell praat goud, zilver en aandelen omhoog

Woensdagavond gaf Fed-voorzitter Jerome Powell een toespraak waar analisten halsreikend naar uitkeken. Tijdens zijn toespraak stelde Powell dat de Amerikaanse rente niet ver verwijderd is van het neutrale niveau, waardoor Wall Street, goud én zilver omhoog veerden.

Gezien de ontwikkelingen op de aandelenmarkt wordt elke uitspraak van de Federal Reserve op dit moment gewogen om zo te kunnen achterhalen wat de centrale bank van plan is met betrekking tot de rente. De uitspraak van Powell werd met gejuich ontvangen aangezien Wall Street met 1,5 procent steeg. Ook goud en zilver stegen ruim 1 procent.

Dovish vs Hawkish

De uitspraak is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk ontvangen door de markten. Aandelen veerden omhoog, terwijl de dollar en rentes daalden. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde naar 3 procent en de Duitse tienjaarsrente viel met enkele basispunten terug. De euro/dollar reageerde direct op de woorden van Powell en steeg van 1,1295, voorafgaand aan de speech, naar 1,1379 vanochtend. 

De uitspraak van Powell staat haaks op de uitspraak die gedaan werd in oktober. Toen stelde Powell namelijk dat de rente flink verwijderd was van een neutraal niveau. De uitspraak werd dan ook als ‘hawkish’ ontvangen; analisten gingen uit van een renteverhoging in december en nog 2-3 renteverhogingen in 2019 waardoor aandelen forse klappen kregen. Nu Powell zijn toon heeft gematigd met betrekking tot de rente en stelt dat de rente ‘niet ver verwijderd is van een neutraal niveau’ lijkt de euforie weer terug te zijn. Echter moet de markt oppassen dat het Powells uitspraken niet te ‘dovish’ opvat, zo waarschuwen verschillende analisten.

Econoom Paul Ashworth van Capital Economics stelt dat Powell niet zo ‘dovish’ is als de markt denkt. Volgens Ashworth laat Wall Street op dit moment een ‘overrreactie’ zien. “Powell zei niet dat de inflatie en economie zwakker zijn dan we dachten. Hij stelde net als zijn collega’s dat hij een aanhoudende groei voorziet, met een lage werkloosheid en een inflatie van bijna 2 procent”, aldus Ashworth.

Ook Eugene Leow, rentestrateeg bij DBS, wijst op een overreactie van de markt. “De markt heeft de uitspraak van Powell verkeerd geïnterpreteerd door slechts te focussen op het stuk ‘just below neutral’ uit zijn toespraak”. Hiermee wijst Eugene op de ‘range’ waar de Federal Reserve meerdere keren over heeft gesproken. Deze range loopt in een bandbreedte van 2,5 naar 3,5 procent. Een brede range waarbij je met slechts nog één renteverhoging binnen deze range zit gezien de huidige rente van 2,25 procent. Tegelijkertijd kan de rente nog een flink aantal keren verhoogd worden mocht de rente in de bovenste regionen van de bandbreedte moeten bewegen.

Donderdagavond worden de notulen gepubliceerd van de recentste beleidsvergadering van de Fed.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.