photo 1542320728179 bda01e6f5c73

Federal Reserve houdt renteplannen (voorlopig) ongewijzigd

Sinds de turbulentie op de aandelenmarkten in oktober hopen beleggers op een mildere toon van de Federal Reserve. Gisteren was daar de gelegenheid voor aangezien Jerome Powell het beleid van de centrale bank uiteenzette.

De Fed besliste donderdagavond om de basisrente ongewijzigd te laten op 2 à 2,25 procent. Dit werd vantevoren ook verwacht door de markten. Desondanks hoopten de markten op een mildere toon met betrekking tot de visie van de centrale bank over de economie en eventuele hints over het monetaire beleid.

Powell stelde dat de Fed verwacht dat verdere geleidelijke verhogingen van de rente consistent zijn met een duurzame expansie van de economie, een sterke arbeidsmarkt én een inflatie dicht bij de doelstelling van 2 procent. De visie van de Fed is dus nagenoeg onveranderd ten opzichte van zes weken geleden.

Powell repte tijdens zijn toelichting met geen één woord over de recente correctie op de beurzen. Daarnaast trekt de Fed zich vooralsnog niks aan van de kritiek van Trump op het rentebeleid. De president van de VS stelt dat de hogere rente zorgt dat geld lenen duurder wordt wat een rem is voor de economische groei.

Reactie financiële markten

Financiële markten reageerden tamelijk kalm op het rentebesluit. De val van de dollar werd wel gestopt vanwege de uitspraken van Powell. De Greenback steeg ten opzicht van de euro met een 0,5 procentpunt. Ook de aandelenbeurzen daalden naar aanleiding van het rentebesluit van de centrale bank.

Indien de centrale bank zich aan zijn woord houdt dan kunnen we aannemen dat de Fed de rente in december zal verhogen. Ook voor 2019 worden er vooralsnog 3 renteverhogingen verwacht. De Fed heeft sinds het einde van het nulrentebeleid in december 2015 al acht keer de rente verhoogd. De centrale bank wil met deze geleidelijke verhogingen een oververhitting van de economie voorkomen.

Het is echter maar de vraag vraag of de centrale bank zal blijven vasthouden aan zijn plannen indien er een nóg grotere correctie dan die van oktober op de beurzen zal plaatsvinden.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.