photo 1578804376914 6d367cd21488

Platina overschot 2019 drastisch neerwaarts bijgesteld

Een sterke stijging in de vraag naar platina baren, platina munten en ETF-afgeleiden heeft de verwachtingen voor een platina overschot dit jaar drastisch verminderd.

In maart van dit jaar werd er nog uitgegaan van een wereldwijd overschot van 680.000 ounces platina. Het grootste overschot sinds 2013. De World Platinum Investment Council (WPIC) raamt echter in haar laatste rapport dat er een overschot zal zijn van 375.000 ounces. Een neerwaartse bijstelling van 44 procent op basis van de eerste raming.

overschot

Een sterke stijging van de vraag vanuit (institutionele) beleggers naar platina in het eerste kwartaal heeft de vooruitzichten drastisch veranderd, zo stelt Trevor Raymond, directeur van het onderzoek van de WPIC.

In het eerste kwartaal van dit jaar stegen platina ETF-holdings met 690.000 ounces, de sterkste stijging sinds de ETF in 2007 werd gelanceerd. Ook de angst voor een staking in Zuid-Afrika en de stijgende prijzen hebben er voor gezorgd dat de interesse in platina in het eerste kwartaal van dit jaar sterk steeg.

overschot

Volgens het rapport zal de totale vraag naar platina dit jaar stijgen met 8 procent, terwijl het aanbod zal stijgen met 4 procent.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.