soap bubble colorful ball soapy water

Pensioentekorten: de volgende crisis?

Volgens menig expert is de kredietcrisis die in 2008 begon voorbij. Een nieuwe crisis staat als het aan de Amerikaanse bank Citigroup ligt voor de deur: de pensioencrisis. Het voornaamste probleem is dat overheden veel te rooskleurige beloftes hebben gedaan, dan waarvoor daadwerkelijk geld is weggelegd. Pensioentekorten zijn het gevolg.

In het rapport genaamd The Coming Pensions Crisis, zet de zakenbank de problemen rondom pensioenen uiteen. De analisten tonen aan dat naast de belofte, ook de vergrijzing zorgt voor grote zorgen over toekomstige pensioenuitkeringen.

In totaal hebben de overheden van 20 landen, waaronder Nederland, een tekort van maar liefst $78.000 miljard. De staatsschuld van deze landen bedraagt $44.000 miljard. Dit bedrag is hoger dan het bruto binnenlands product (bbp), van deze landen. Met andere woorden: de schuld is groter dan de omvang van de totale economieën van deze landen.

In het rapport wordt overheden gemaand zo spoedig mogelijk openheid van zaken te geven over de tekorten. Daarnaast wordt ook geadviseerd de pensioenleeftijd te verhogen, én eventueel te koppelen aan de levensverwachting. Ook de verdeling van de rekening tussen de verschillende generaties moet worden aangepakt. Door de vergrijzing dreigt deze verdeling namelijk scheef te groeien.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.