1oz palladium aligned 2 1

Palladium pakt weer een nieuw record

Nadat palladium op 6 december voor het eerst sinds 2002 duurder werd dan goud, stijgt het edelmetaal gestaag door en is er weer een nieuw record bereikt. De prijs van palladium bereikte afgelopen week een nieuwe all time high.

Het edelmetaal was in 2018 al het best presterende edelmetaal onder de edelmetalen die wij bij Goudverzekerd aanbieden. En vooralsnog lijkt ook 2019 een goed jaar te worden voor palladium. De palladium prijs steeg in 2018 met 27,7 procent.

Palladium vs. Platina

Beide edelmetalen worden gebruikt in katalysatoren van voertuigen; platina wordt voornamelijk gebruikt voor katalysatoren van diesel-aangedreven auto’s terwijl palladium wordt gebruikt voor katalysatoren van benzine-aangedreven auto’s. Over de afgelopen 10 jaar was palladium langere tijd het goedkopere edelmetaal van de twee zoals af te lezen is in de grafiek hieronder.

palladium

De nasleep van verschillende emissie-schandalen met dieselauto’s, en strengere milieueisen zorgden er voor dat consumenten zich afkeerden van dieselauto’s. Hierdoor onttroonde palladium platina en is het prijsverschil tussen beide edelmetalen op het moment van schrijven meer dan 500 dollar per troy ounce in het voordeel van palladium.

Het steeds grotere prijsverschil zorgt inmiddels ook voor speculatie in de auto-industrie. Zo zouden verschillende autofabrikanten overwegen om het goedkopere platina te gaan gebruiken in katalysatoren van benzine-auto’s. Anton Berlin, analist bij het Russische Norilsk Nickel stelt tegenover Bloomberg dat dit onwaarschijnlijk is. Palladium heeft aan aantal unieke functies die meer geschikt zijn voor benzine of hybride auto’s, zoals een betere weerstand tegen hogere temperaturen.

Bij Goudverzekerd kunt u de palladium Maple kopen. Het is een van de weinige palladium munten die beschikbaar zijn. Al kan het zo maar zijn dat mede door de sterke prijsstijging ook andere munthuizen dit jaar nieuwe palladium munten zullen gaan slaan.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 745 reviews.