photo 1592438224739 e5fa23538578

Optimisme over einde handelsoorlog ebt weg

Donderdag zagen we een merkwaardige opleving van de financiële markten zonder specifiek nieuws die deze opleving rechtvaardigt. Vrijdag lijkt een dag te worden waarbij dit optimisme alweer verdwijnt. 

China heeft namelijk laten weten dat het geen plannen meer heeft om verdere gesprekken te voeren met de Verenigde Staten over de escalatie in de handelsoorlog. Het besluit van China volgt nadat Huawei door de Amerikanen als product non-grata werd aangemerkt.

De Chinezen waarschuwen dat de meest recente agressie vanuit Washington richting Huawei de handelsbesprekingen ernstige schade kan toebrengen. Peking reageert door te stellen dat er geen nieuwe ronde van gesprekken tussen beide landen zal plaatsvinden. 

De financiële markten reageren bezorgd: Aziatische aandelenmarkten kelderden 2,5 procent. Ook de Europese aandelenmarkt vergaat het op het moment van schrijven niet veel beter. Alle aandelenindices waaronder de AEX, de DAX, de CAC40 en de FTSE100 staan in het rood. Ook de futures in de Verenigde Staten wijzen op een lagere opening. 

Handelsoorlog wordt harder gespeeld

Beide landen lijken het momenteel bijzonder hard te willen spelen. Zo hebben we in de afgelopen weken de retoriek van president Trump gelezen waarin hij stelt dat China water bij de wijn moet doen indien het een handelsakkoord wil treffen.

Tegelijkertijd stelt China dat de trots van China en alle Chinezen op het spel staat en dat het land niet zal buigen voor de gevaarlijke retoriek vanuit de Verenigde Staten. Een voormalig handelsdiplomaat van China stelt dat indien de Verenigde Staten haar standpunt inzake de escalatie en het Huawei verbod niet bijstelt de handelsoorlog nog heel lang de route van de financiële markten zal blijven bepalen.

“If the U.S. doesn’t make concessions in key issues, there is little point for China to resume talks. China’s stance has become more hard-line and it’s in no rush for a deal” because the U.S. approach is extremely repellent and China has no illusions about U.S. sincerity.”

–  Zhou Xiaoming, Bloomberg

In de afgelopen dagen hebben media in China, die door de overheid worden gecontroleerd, agressieve berichten naar buiten gebracht over de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Met titels als  “No Power Can Stop The Chinese People From Achieving Their Dream”, en zinnen als “the trade war will not cripple China, it will only strengthen us as we endure it,” probeert Peking het volk achter zich te krijgen in het gekozen pad voor de handelsoorlog.

Feit blijft dat er in de huidige handelsoorlog geen enkele winnaar zal zijn. China niet, de Verenigde Staten niet en de financiële markten ook niet.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 777 reviews.