oil pump jack sunset clouds silhouette 162568

Olieprijs keldert 20 procent

De olieprijs was volgens verschillende analisten dit jaar onderweg naar de 100 dollar per vat en de benzineprijs zou richting de 2 euro per liter stijgen. Ondertussen is de olieprijs sinds begin oktober al met 20 procent gedaald. Wat is er aan de hand?

olieprijs

Productie

Het meest voor de hand liggende antwoord heeft betrekking op vraag en aanbod: er wordt meer olie geproduceerd en tegelijkertijd loopt de vraag terug. Wereldwijd zitten opslagtanks vol. De drie grootste olieproducten, Rusland, Saudi-Arabië en de Verenigde Staten, pompen dagelijks meer dan 33 miljoen vaten op. Samen zijn zij goed voor een derde van de totale wereldproductie.

Rusland en Saudi-Arabië zijn daarnaast meer olie gaan pompen om de wegvallende Iraanse productie op te vangen. Iran heeft door de Amerikaanse sancties haar productie gehalveerd van 3 naar 1,5 miljoen vaten per dag. De markt verwachtte dan ook dat met het ingaan van de handelssancties tegen Iran, de prijzen door het beperkte aanbod zouden stijgen.

Aangezien de grootste afnemers van Iraanse olie zes maanden vrijstelling van de Verenigde Staten hebben gekregen om Iraanse olie op te kopen, stroomt hierdoor juist meer olie de markt op.

Economie

Door een aanhoudende handelsoorlog en teruglopende economische groeiverwachtingen neemt het gebruik tegelijkertijd ook af. Dit in combinatie met een grotere olievoorraad zorgt er voor dat de prijs daalt. Al is de daling van 20 procent wel extreem te noemen. Door de daling is olie in een ‘bear-market’ terecht gekomen.

Daarnaast hebben vele hedge funds, die eerder nog hun long posities tot recordhoogtes hadden opgebouwd, hun posities de afgelopen maanden voor een deel afgebouwd.

De daling heeft echter ook een voordeel; aan de pomp is de lage olieprijs gelukkig ook voelbaar. Benzine en diesel zullen de komende periode goedkoper worden.

OPEC grijpt in

Een dergelijke sterke daling is een doorn in het oog van olie-exporterende landen. Een meerderheid van leden van de organisatie van olie-exporterende landen steunt het voornemen om de productie sterk te verlagen. Dat heeft de olieminister van Oman, Mohammed bin Hamad al-Rumhi, gezegd tijdens een bijeenkomst in Abu Dhabi. 

Begin december komen de OPEC landen bijeen in Wenen om de recente ontwikkelingen te bespreken.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.