photo 1585504256855 6718f7a693ae

Komt de 10 jaar durende bullmarkt ten einde?

En weer was het gisteren raak. Na de dramatisch verlopen maand oktober is deze week een nieuwe verkoopgolf onder de FAANG aandelen ontstaan wat zich verspreidde over grote delen van de rest van de markt. Ook in Europa was de angst onder beleggers voelbaar. Daarnaast verschenen er teleurstellende cijfers over de woningmarkt uit de VS. Komt de 10 jaar durende bullmarkt ten einde?

FAANG

Maandagavond werden de eerste scheuren zichtbaar nadat Apple bekend maakte dat de productieplannen voor de nieuwe iPhone XR omlaag schroeft met een derde van de oorspronkelijke 70 mio modellen. Daarnaast maakte Apple afgelopen week aan haar leveranciers bekend dat de productiecijfers nog een keer omlaag zullen gaan.

Niet veel later volgde een downgrade van Goldman Sachs; het is al de tweede downgrade deze maand. Het aandeel van Apple daalde sinds haar piek in oktober met ruim 20 procent, waardoor een marktwaarde van 220 miljard dollar is verdampt. 

 

In het kielzog van Apple kregen ook andere FAANG-aandelen stevige klappen. De vijf tech bedrijven die het afgelopen decennium de favoriete investering waren voor iedereen en de markt in principe hebben gedragen krijgen nu klap na klap. Het vijftal verloor sinds hun hoogtepunt 1,02 triljoen (1.020.000.000.000) dollar aan waarde. Officieel zitten de FAANG aandelen momenteel in een bear markt. Wall Street definieert een bear markt wanneer er een daling van 20 procent of meer plaatsvindt.

Huizenmarkt

Naast de keldering van de FAANG aandelen is het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers ook flink gedaald. Uit cijfers van de National Association of Home Builders bleek dat de vertrouwensindex daalde van 68 naar 60. De reden voor de daling van de vertrouwensindex, is dat huizenbouwers afwachtend en bezorgd zijn als gevolg van de stijgende rente en hogere huizenprijzen, aldus NAHB.

Europa & China

De onrust in de Verenigde Staten heeft zich ook verspreid naar ons continent en China. Zo leverde de AEX dinsdag 1,6 procent in. Sinds het hoogtepunt van dit jaar is de beursindex al met 11 procent gedaald.

In Europa doen de beurzen het sowieso al langer slecht. Europese beleggers zijn somberder gestemd dan Amerikaanse, aangezien de Brexit en de ­Italiaanse begrotingsperikelen voor veel ­onzekerheid zorgen. De Stoxx Europe 600­­, de index met de zeshonderd grootste Europese bedrijven, is dit jaar al 10 procent minder waard geworden.

Door de zorgen rondom techaandelen gingen Aziatische techbedrijven ook onderuit. In Azië zitten veel bedrijven die als toeleverancier fungeren voor de grote techbedrijven uit de Verenigde Staten. Door de daling van de FAANG-aandelen en de handelsoorlog tussen de VS en China staan beuren in Azië ook onder druk. De Chinese beurs daalde dit jaar ruim 20 procent. 

Komt de 10 jaar durende bullmarkt ten einde?

Veel Europese indices zoals de Duitse Xetra DAX en de breed gespreide STOXX Europe 600 Index hebben hun sinds 2009 stijgende bodemlijn al gebroken en bevinden zich in een bear markt. 

Tegen het einde van het jaar lijken de donkere wolken rondom de financiële markten zich steeds verder op te stapelen. Zo zorgt Italië voor een negatief sentiment in Europa. Daarnaast blijft de onzekerheid over het Brexit-voorstel boven de markt hangen. In de Verenigde Staten zien we tegelijkertijd een daling van dé belangrijkste spelers in het land én een Federal Reserve die stelt dat zij zullen doorgaan met het verhogen van de rente. Tegelijkertijd zijn er signalen over een afkoelende economie en een exploderende schuldenberg.

Lawrence Summers, voormalig hoogleraar economie aan Harvard en oud-minister van Financiën, liet onlangs in een interview aan CNBC weten dat een vertraging van de Amerikaanse economie een “bijna-zekerheid” is en dat het recessierisico de komende twee jaar bijna 50 procent is.

Ook in China zijn er serieuze zorgen over de economie. De tweede grootste economie ter wereld kan er voor zorgen dat ook andere landen mee worden getrokken in een crisis. Het land is immers een van de belangrijkste afnemen van goederen en diensten van verschillende landen. Een economische vertraging zal naar verwachting grote gevolgen hebben voor de wereldwijde economie.

Eens bereikt een economische cyclus een keerpunt. Wellicht dat we ons momenteel in de voorbereidende fase bevinden van een dergelijk keerpunt waardoor er een einde komt aan een bullmarkt van 10 jaar.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.