photo 1570201199710 c574ac6a53f7

Italië zet plan door om goudvoorraad in beslag te nemen?

Ondanks waarschuwingen van de Europese Centrale Bank gaat Italië door met het plan om de goudreserves van het land in beslag te nemen.

Afgelopen februari verscheen het opmerkelijke bericht dat de Italiaanse regering een wetsvoorstel heeft ingediend om een beroep te kunnen doen op Italiaans goud. Dit goud zou dan gebruikt kunnen worden om de begroting op orde te krijgen, of om spaarders te compenseren voor de verliezen en wanbeleid van verschillende banken.

Het land heeft een eigen goudvoorraad die goed is voor een waarde van ongeveer 90 miljard Euro, de op drie na grootste goudvoorraad ter wereld.

Waarschuwing ECB

Nadat het plan uitlekte reageerde de ECB al snel door te stellen dat alle landen die lid zijn van de eurozone goedkeuring moeten hebben van de ECB voor elke operatie die de externe reserves van dit land wijzigt, inclusief goud en grote posities in vreemde valuta. Draghi richtte zich in zijn brief in het bijzonder aan twee Italiaanse leden van het Europees Parlement.

Italië zet door

Ondanks de waarschuwing vanuit de ECB gaat Italië tóch door met het plan. Vanuit Italië wordt nu geroepen om openbaar bezit van het goud van de Italiaanse centrale bank.

Volgens The Wall Street Journal heeft de regering, bestaande uit de Lega Nord en de 5-sterrenbeweging, hebben twee wetsontwerpen ingediend. Het eerste wetsvoorstel verplicht de Italiaanse centrale bank om aandelen te verkopen aan de Italiaanse schatkist, tegen prijzen uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Het tweede wetsvoorstel stelt dat Italiaanse staatsburgers tot eigenaren van de Italiaanse centrale bank kunnen worden verklaard.

De Italiaanse regering ziet geen heil in het huidige financiële en monetaire systeem van het land. In de afgelopen jaren hebben honderdduizenden kleine individuele beleggers miljarden dollars verloren, nadat verschillende Italiaanse banken de afgelopen jaren failliet gingen. Ook vanuit de oppositie vindt het plan steun. Zo stelt Giorgia Meloni, leider van de oppositiepartij Brothers of Italy, tegenover The Wall Street Journal dat het goud van de bevolking is en niet van de bankiers.

“The gold belongs to the Italians, not to the bankers. We are ready to battle everywhere in Italy and to bring Italians to the streets if necessary”

Giorgia Meloni – Brothers of Italy

Slecht toezicht

De Italiaanse centrale bank wordt verweten dat het tijdens de laatste crisis in het land geen goed toezicht heeft gehouden op het bankensysteem in het land. De centrale bank is momenteel volledig onafhankelijk. Het plan wordt vooralsnog gesteund door de regering en enkele oppositiepartijen. De president, Sergio Mattarella, steunt het voorstel vooralsnog niet en stelt dat de regering zich niet moet bemoeien met het werk van de centrale bank.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.