photo 1525367063161 61df4bf6100a

EU landen hebben goedkeuring ECB nodig voor verkoop goud

Mario Draghi, de baas van de Europese Centrale Bank (ECB), herinnert Europese landen er aan dat zij hun goudvoorraad niet mogen verkopen zonder toestemming van de ECB.

Draghi deed zijn uitspraak tegenover persbureau Reuters. De uitspraak dient als reactie op het voornemen van Italië om goud te verkopen om zo de kwakkelende Italiaanse economie een helpende hand te bieden.

Consistent monetair beleid

De ECB is verantwoordelijk voor het monetaire beleid binnen de eurozone. De nationale centrale banken hebben als taak om dit beleid (van de ECB) uit te voeren.

Boven een bepaald bedrag mogen Europese landen niet zelfstandig goud of andere valutareserves verkopen. Volgens Draghi is deze regel in het leven geroepen sinds de oprichting van de eurozone. Echter is dit onderwerp nu weer actueel sinds Italië overweegt om een gedeelte van het goud van de hand te doen.

Naast de opmerking heeft Draghi de Italiaanse Europarlementariërs Valli en Zanni beiden een brief gestuurd om zo de Italianen te herinneren aan gemaakte afspraken. Feitelijk komt het er op neer dat elk land binnen de eurozone niet onafhankelijk kan opereren met betrekking tot het beleid omtrent reserves en financiële activa.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 819 reviews.