photo 1561456662 bcece3b56172

Italië laat eurocrisis weer leven Deel 2

Gisteren hebben we uiteengezet wat er precies speelt in Italië. Vandaag kijken we naar consequenties die de ontwikkelingen in het land hebben voor Europa en de Euro.

Dinsdag zagen we grote onzekerheid op de Europese beurzen. Vooral banken en verzekeraars, die veel Italiaanse obligaties bezitten, werden in de uitverkoop gedaan. De AEX daalde met ruim 1%. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 1,7%. De Hoofdindex in Milaan daalde met 2,6% onder aanvoering van de Italiaanse banken. Zo raakte Banca General 8% kwijt van haar waarde en leverde Intensa Sanpaolo 5% in. Daarnaast liep de rente op Italiaanse staatsobligaties op tot het hoogste niveau in 5 jaar tijd.

Beleggers vluchten massaal uit Italiaanse staatspapier en vluchten naar ‘veilige havens’ zoals Duitse, Nederlandse en Zwitserse staatsobligaties. Het rendement op tienjarige Duitse leningen zakte maandag naar 0,34 procent, hetgeen wijst op een massale vraag. Dat van Italiaanse leningen steeg naar 2,68 procent, omdat beleggers er massaal vanaf willen.

ECB

Het woord eurocrisis lijkt terug van weggeweest, net zoals in 2012 toen een ineenstorting van de eurozone kon worden voorkomen door het optreden van de ECB en de geldkraan die destijds werd aangedraaid. Mario Draghi stelde destijds nog dat ‘whatever it takes’ zou worden ondernomen om de munt te redden.

Bijna 6 jaar later is de hele gereedschapskist van Draghi om in te grijpen eigenlijk volledig gebruikt. De rente is al extreem laag en kan eigenlijk niet lager en het opkoopprogramma kan niet verder worden uitgebreid. Vrijdagavond maakte Moody’s nog bekend dat de kredietwaardigheid van Italië (op dit moment Baa2) op het spel staat en mogelijk wordt verlaagd.

Besmettingsgevaar

De zorgen om Italië stuwen tegelijkertijd ook de rentes in Spanje en Portugal omhoog. In Spanje dreigt overigens een andere politieke crisis, nu premier Mariano Rajoy onder vuur ligt vanwege een corruptieschandaal. Beleggers zijn bang dat instabiliteit in Italië kan leiden tot besmetting van zowel Spanje als Portugal.

Euro

De Italiaanse crisis heeft ook gevolgen voor de Euro. Door de onzekerheid daalt de waarde van de Euro tegenover andere belangrijke valuta. Beleggers vrezen dat de nieuwe verkiezingen mogelijk uitmonden in een Italiaanse exit uit de eurozone. De euro zakte voor het eerst sinds november 2017 onder de $1,16 dollar. Sinds februari is de euro met 8% gedaald ten opzichte van de dollar.

Vlucht naar veilige havens

Door de chaos in Italië zoeken beleggers massaal naar veilige havens in Europa. Vooral Duitse staatsobligaties waren in trek, wat er op wijst dat beleggers Duitsland nog steeds zien als de veiligste haven van alle eurolanden. Naast staatsobligaties keken beleggers ook naar valuta buiten de eurozone zoals de dollar, het Britse pond en de Zwitserse frank.

Goud en zilver, van oudsher dé veilige havens wanneer onrust ontstaat, lieten zien dat zij de ultieme vermogensbescherming bieden. Zo bereikte de goudprijs het hoogste punt van het jaar door de grens van €1.130 per troy ounce voor het eerst sinds 11 maanden tijd te doorbreken. Door de sterke daling van de waarde van de euro steeg de waarde van goud uitgedrukt in de Europese valuta in de afgelopen dagen sterk. Ondanks de sterke opmars van de dollar en andere belangrijke valuta tegenover de euro houden zowel goud als zilver zich staande. Een positief signaal volgens Sprott Asset Management.

“Gold has been behaving exceptionally well when measured across various major currencies and it continues to maintain an uptrend against the U.S. dollar as well.”

Shree Kargutkar – Sprott Asset Management

Ook zilver in euro’s profiteert van de onrust ondanks de sterker wordende dollar. Het grijze edelmetaal noteert op het moment van schrijven een prijs van €14.11 per troy ounce.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.