photo 1500252185289 40ca85eb23a7

“Israël bereidt zich voor op oorlog met Iran”

Bij een Israëlische luchtaanval op de westelijke Syrische stad Hama kwamen zondag 24 Iraanse soldaten om het leven. Israël staat volgens Amerikaanse functionarissen klaar om een oorlog met Iran te beginnen, en is op zoek naar steun van de VS.

“Op de lijst van potentiële vijandigheden tussen landen over de hele wereld, staat de strijd tussen Israël en Iran in Syrië momenteel bovenaan de lijst,” aldus een hoge Amerikaanse functionaris tegen NBCNews. Drie Amerikaanse functionarissen stellen dat Israëlische F-15’s doelen in de Syrische stad Hama hebben bestookt nadat volgens inlichtingen bleek dat Iran wapens heeft geleverd aan een basis die 47e brigade van Iran herbergt.

Israël baarde deze week al opzien door Iran maandag tijdens een presentatie van Netanyahu er van te beschuldigen in het geheim te werken aan ontwikkeling van kernwapens. Dit zou inhouden dat Iran hiermee de nucleaire deal met de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland heeft geschonden.

Netanyahu hoopte met zijn presentatie voornamelijk de VS er toe te bewegen om het nucleaire akkoord met Iran niet te verlengen en sancties in te stellen tegen Iran. Dit terwijl Europese landen zoals Duitsland en Frankrijk Trump juist er op wijzen om niet uit het akkoord te stappen. Europa stelde ook daags na de onthullingen van Bibi Netanyahu dat het bewijs wat geleverd is vooralsnog niet overtuigend genoeg is.

Steun zoeken

Israël is niet het enige land dat Iran als een grote bedreiging ziet. Ook Saudi-Arabië ziet Iran als aartsvijand nummer een. Samen proberen beide landen invloed uit te oefenen op Trump om nieuwe sancties tegen Iran aan te kondigen. Ook al stelt atoomwaakhond IAEA dat Iran zich keurig houdt aan de nucleaire afspraken.

Israël

Israël heeft zich in de afgelopen maanden steeds agressiever opgesteld en gericht aanvallen uitgevoerd in Syrië met betrekking tot Iraanse aanwezigheid in het land. En nu met Trump aan het roer, én de recente aanstellingen de anti-Iraanse havik John Bolton als veiligheidsadviseur en Mike Pompeo als minister van Buitenlandse zaken, zien zowel Israël als Saudie Arabië hun kans schoon om Iran gezamenlijk aan te pakken.

Iraanse reactie

Iran heeft gereageerd op de uitlatingen van Netanyahu bij monde van de minister van Defensie Amir Khatami. In een reactie stelde de minister dat Israël moest stoppen met ‘gevaarlijk gedrag’ en beloofde dat een Iraanse reactie op de meest recente aanval verassend zal zijn en dat Israël spijt zal krijgen voor haar provocaties.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.