pexels photo 3943728

Is de dollar het nieuwe goud?

De goudprijs zal terugkeren naar zijn oude glorie wanneer de dollar een stap terug neemt. Dit stelt Capital Economics die verwacht dat de dollar een pas op de plaats zal maken in het vierde kwartaal van dit jaar.

“Hoewel goud wordt gezien als een veilige haven, heeft het edelmetaal zich niet dusdanig gedragen in de afgelopen week,” aldus Simona Gambarini van Capital Economics. Dit wordt onderstreept door het gegeven dat goud maandag door de grens van 1.200 dollar per troy ounce daalde. Wat volgens Capital Economics vooral interessant is om te zien, is hoe sommige instellingen goud en zilver zien als substituties voor elkaar. Waardoor er een sterke correlatie is ontstaan tussen een hogere dollar en lagere goudprijzen.

“Een belangrijke verklaring voor de zwakte van goud sinds het voorjaar is de brede kracht van de dollar geweest. Er is een sterke omgekeerde relatie tussen de prijzen van commodities en de waarde van de Amerikaanse valuta. In het geval van goud, is deze inverse relatie nóg sterker en wordt de dollar als substituut beschouwd voor goud,” aldus Gambarini.

Niet nieuw

Dit fenomeen is niet nieuw en hebben we in de laatste twee decennia vaker zien gebeuren. Op momenten wanneer de vraag naar de Amerikaanse dollar groot is, zien we de vraag naar goud als safe haven verminderen. Zo daalde de prijs van goud tijdens het begin van de wereldwijde financiële crisis met 30 procent toen de dollar als vluchthaven werd gezien. Pas tegen het einde van 2008 begon goud aan zijn rally. Dit was nadat de Fed begon te sleutelen aan de rente en kwantitatieve verruiming aankondigde.

Wanneer de Amerikaanse economie ‘veiliger’ lijkt te zijn dan andere economieën ter wereld, dan worden de Amerikaanse dollar én obligaties gezien als dé safe-havens voor investeerders. Op basis van bovenstaande verwacht Capital Economics dat goud tot medio 2019 rond de koers van 1.200 dollar per troy ounce zal blijven zweven. “Gezien onze visie dat de dollar sterk zal blijven in 2019, verwachten wij niet dat de prijs van goud zal herstellen voor die tijd,’ aldus Gambarini.

Ommekeer

Capital Economics verwacht een ommekeer van de Amerikaanse economie medio 2019 en voorziet hierna sombere tijden voor de grootste economie ter wereld. “Volgend jaar zal goud een deel van zijn glans terug krijgen. Dit is omdat we verwachten dat de dollar zal wankelen wanneer de eerste tekenen van een scherpe vertraging van de Amerikaanse economie op zullen duiken.

Capital Economics voorspelt een afkoeling van de Amerikaanse economie vanaf het 3e kwartaal van 2018.

Capital Economics verwacht dat de goudprijs tegen het einde van 2019 rond de koers zal noteren van 1.350 per troy ounce. Op basis van de huidige prijzen is dit een stijging van 15 procent.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 777 reviews.