Impala Platinum schrapt 13.400 banen

Mijnbouwbedrijf Impala Platinum zal ongeveer een derde van haar werknemers ontslaan in Zuid-Afrika. Het besluit betreft een van de grootste bezuinigingsrondes in Zuid-Afrika ooit.

Impala Platinum is de tweede grootste platina producent ter wereld. Het bedrijf geeft in een verklaring aan dat het om een ‘strategische herstructurering’ gaat waarbij vijf van de 11 mijnen worden gesloten. Nico Muller, CEO van Impala Platinum, stelde tijdens de aankondig dat de herstructurering over een periode van twee jaar zal worden uitgevoerd.

Muller stelt dat het gaat om ‘een duurzame verbetering van de concurrentiepositie, winstgevendheid én om het financieel rendement gaat’ van de platina producent.

Platinaprijs

Het besluit komt nadat de prijs van platina in de afgelopen maanden flink is gedaald. In de afgelopen 12 maanden is de platinaprijs gedaald met ruim 13 procent. Op basis van de huidige prijs zijn sommige mijnen van Impala Platinum niet levensredbaar, waardoor het besluit is genomen om de vijf slechtst presterende mijnen te sluiten.

Door de aangekondigd bezuiniging zal de productie van Impala Platinum naar verwachting dalen met 520.00 tot 750.000 ounce per jaar. Het merendeel van de conventionele Zuid-Afrikaanse platinamijnen zijn op basis van de huidige prijzen verliesgevend. Dit terwijl de mechanische mijnen wél winstgevend zijn, volgens de Minerals Counsil South Africa.

Vooruitzicht Platina

Door de aangekondigde bezuinigingsronde is de kans op stakingen in Zuid-Afrika weer toegenomen. Weerstand van de overheid en de vakbonden wordt verwacht in een land met een zeer hoge werkloosheid. Banenverliezen zijn moeilijk te slikken in Zuid-Afrika, waar de economie nauwelijks groeit. De werkloosheid in het land steeg tot 27,2 procent in het tweede kwartaal van dit jaar.

Volgens analisten is dit het eerste teken dat de platina-industrie eindelijk reageert op de zwakke fundamentals voor het edelmetaal in de afgelopen jaren. Het edelmetaal zit in het verdomhoekje sinds diesel steeds meer uit de gratie lijkt te geraken. Doordat het aanbod zal afnemen door de aangekondigde bezuinigingen is de kans op een opleving van het edelmetaal groot. De prijs van platina ligt tegenwoordig namelijk lager dan de kostprijs om het edelmetaal uit de grond te halen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.