gold 679433 1280

Hoe zal goud reageren tijdens een handelsoorlog?

Nu de kans op een wereldwijde handelsoorlog met de dag groter wordt, is het de vraag hoe goud zich gaat houden in een dergelijke markt. Volgens analisten van Capital Economics zal het edelmetaal zijn status van veilige haven tijdens een handelsoorlog waarmaken.

Het edelmetaal zit momenteel in een moeilijke fase. Eerder deze week bereikte goud in dollars het laagste peil in 6 maanden. Ondanks toegenomen spanningen tussen landen en onzekerheid op de financiële markten, heeft goud niet weten te profiteren van dit alles. Voor het grootste deel komt dit door de opmars van de Amerikaanse dollar.

Naast een sterke Amerikaanse dollar heeft goud ook last van de meest recente renteverhoging van de Fed. Daarnaast speelt de genoegzaamheid van de markt ook een rol. Beleggers denken dat er weinig of niks mis kan gaan. De laatste crisis dateert immers alweer uit 2008 en sindsdien zijn de beurzen alleen maar aan het klimmen.

Simona Gambarini, een analist van Capital Economics, verwacht dat het vooruitzicht van protectionisme positief zal uitpakken voor goud. De impact van een volledige handelsoorlog zal beleggers dwingen risicovolle activa links te laten liggen, en te kijken naar veilige havens zoals goud. Ook de inflatieverwachting, die waarschijnlijk zal toenemen in de Verenigde Staten door een eventuele handelsoorlog, zal positief uitpakken voor goud.

In eerste instantie zal goud hinder ondervinden van een sterkere dollar. Deze zal volgens Capital Economics stijgen ten opzichte van de meeste andere valuta. Een sterke Amerikaanse munt zal in eerste instantie als tegenwind fungeren voor de goudprijs. De hogere vraag naar safe havens tijdens een dergelijke markt en het hedgen tegen inflatie zullen er echter voor zorgen dat goud uiteindelijk zal stijgen tijdens een handelsoorlog.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.