5g umicore gold bar p114 2036 image

Het belang van goud als investering

Sinds 2001 steeg de vraag naar goud als investering met maar liefst 18% per jaar. De (te) hoge waardering van aandelen en vastgoed maakt goud op dit moment belangrijker dan ooit in een gediversifieerde portefeuille.

De karakteristieken van goud als diversificatie zijn legio. Het edelmetaal heeft een lage correlatie met andere activa, is een goede hedge in tijden wanneer financiële markten in elkaar klappen, én floreert tevens wanneer is er sprake is van stijgende inflatie. Al met al is goud de ultieme verzekering die het risico van een portefeuille flink doet dalen.

investering

Uit het laatste onderzoek van de World Gold Council blijkt dat goud beleggers beschermt tijdens periodes van extreme inflatie. In jaren dat de inflatie boven de 3% uit komt, stijgt de goudprijs gemiddeld met 14%.

Goud vs valuta

Goud is geld is een vaak gebezigde term. Er wordt vaak aangehaald dat goud zijn waarde op lange termijn weet te behouden. Al eerder hebben wij gesteld dat dit ook anders kan worden gezien; goud afgezet tegenover valuta weet zijn waarde te behouden omdat valuta juist hun waarde verliezen.

investering

Dit heeft te maken met de aanvoer van beide activa. De aanvoer van goud is redelijk constant en dreigt in de komende jaren zelfs flink te gaan dalen. Daartegenover wordt fiat geld met een druk op de knop uit het niet gecreëerd.

Wanneer we kijken naar goud afgezet tegenover 8 grote valuta dan zien we dat sinds 1900, fiatgeld al zijn waarde verloor ten opzichte van goud.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.