maxresdefault

Heeft zilver zijn glans verloren?

Afgelopen week daalde de prijs van zilver naar het laagste punt van het jaar. De prijs van het edelmetaal kelderde intraday met bijna -4%, om de dag af te sluiten met een verlies van -2,5%. Dit brengt het totale verlies van zilver op -13,4% sinds de prijs in mei het hoogste punt van dit jaar bereikte. Is de daling van zilver gerechtvaardigd en gaan we nog verder naar beneden of staat er een ommekeer voor de deur?

Wat onderscheidt zilver van andere metalen?

Zilver verschilt van andere edelmetalen omdat het metaal een tweeledige functie heeft. Het edelmetaal wordt veelvuldig gebruikt in de industrie, én kan daarnaast worden beschouwd als een legitieme manier van vermogensbehoud. Zilver vervult hierdoor een hybride functie: het wordt al duizenden jaren gebruikt als vorm van valuta in verschillende delen van de wereld, én is daarnaast ook afhankelijk van de industriële markt.

Meer dan de helft van de vraag naar zilver is afkomstig uit de industrie. Ter vergelijking: slechts 10-15% van de wereldwijde vraag naar goud is bedoeld voor industrieel gebruik.

Zilver wordt onder andere toegepast in LED-chips, mobiele telefoons, kernreactoren, fotografie, zonne-energie, RFID-chips, halfgeleiders, waterzuivering, medicijnen en ga zo maar door. De aanhoudende industriële vraag naar zilver zal in de toekomst toenemen, iets dat waarschijnlijk op lange termijn positief zal uitpakken voor de prijsontwikkeling van het edelmetaal.

De betekenis van de goud-zilver ratio

De goud-zilver ratio geeft aan hoeveel troy ounces zilver gelijk staat tot 1 troy ounce goud. Dit wordt aangeduid in een getal dat in veel gevallen onevenwichtig is, wat inhoudt dat zilver te duur óf te goedkoop is ten opzichte van goud. Extreme onevenwichtigheden met betrekking tot deze ratio komen ook voor, en worden meestal gevolgd door grote rally’s (wanneer de ratio zeer hoog is), of voor grote selloffs (wanneer de verhouding abnormaal laag is).

goud-zilver ratio

Op dit moment staat de goud-zilver ratio op een historisch hoog niveau van 78,42. Een dergelijk niveau is in het verleden slechts een paar keer eerder waargenomen: in 1996, 2003, 2008 en 2016.  Wanneer we kijken naar november 2008, toen de goud-zilver ratio de 80 aantikte, zien we dat de zilverprijs explodeerde van $10 per troy ounce tot meer dan $46 dollar in ongeveer 2,5 jaar tijd. In een tijdsbestek van 2,5 jaar steeg goud met ongeveer 150%, terwijl zilver maar liefst 400% in waarde steeg.

Daarom suggereert de huidige extreem hoge goud-zilver ratio dat zilver de potentie heeft om uit te breken en goud drastisch te overtreffen.

Inflatie: belangrijke indicator voor toekomstige zilverprijs

Vele conventionele indicatoren wijzen op een relatief robuust inflatiecijfer uit de Verenigde Staten. Zo wijzen belangrijke statistieken zoals de PPI (2,36%) en het CPI (2,5%) op een hogere inflatie dan de afgelopen jaren het geval is geweest. De laatste keer dat de inflatie zo “hoog” stond in de Verenigde Staten was tussen 2010 en 2011, toen gaf de CPI 2,4% aan voor de periode van 2 jaar. En net in deze periode steeg zilver aanzienlijk in waarde.

Geopolitieke onzekerheid

Een punt dat vooralsnog volledig lijkt te ontgaan aan de edelmetaal markt, is het potentieel van een militair conflict met Noord-Korea. Er is steeds meer onzekerheid over wat de toekomst zal brengen met betrekking tot Noord-Korea en hoe de onberekenbare Trump hier mee om zal gaan. Militair ingrijpen wordt niet langer meer achter gesloten deuren besproken, maar openlijk geopperd door verschillende hoge militairen en bevelhebbers uit de VS.

Met name de meest recente ontwikkelingen rondom Noord-Korea zullen nog meer druk zetten op Trump om te handelen. Het is moeilijk voor te stellen dat de Verenigde Staten geen actie zal ondernemen. De Noord-Korea situatie is een zwarte zwaan dat het sentiment rondom zowel goud als zilver sterk kan veranderen en markten wereldwijd hevig kan doen schommelen.

Waar gaat de zilverprijs heen?

De zilverprijs geeft aan dat de prijzen niet meer zo laag zijn geweest in meer dan een jaar tijd. Bovendien geven beproefde technische indicatoren aan dat het edelmetalen uiterst ‘oversold’ is.

Het lijkt er op dat een reeks van gebeurtenissen bij elkaar komen, én als solide lanceerplatform kunnen dienen voor de zilverprijs. De extreem scheve goud-zilver ratio, inflatie, geopolitieke onzekerheid en technische indicatoren suggereren allen dat een bodem op korte termijn mogelijk is. Waarmee hopelijk een opwaartse beweging op korte tot middellange termijn kan worden ingezet.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.