photo 1586974710160 55f48f417990

Goudprijs nadert hoogste niveau ooit

Op 26 September 2012 noteerde de goudprijs gemeten in euro’s het hoogst gemeten niveau ooit. Een troy ounce goud kostte op dat moment 1373 euro. Vandaag nadert de goudprijs dit niveau bijna door een prijs te bereiken van 1367 per troy ounce.

Dat goud dit jaar booming is kan niemand zijn ontgaan. De goudprijs steeg dit jaar al ruim 17 procent. Dit rendement kon niet worden behaald wanneer je je geld in de AEX of op een spaarrekening had gestoken. De rente op spaarrekeningen is immers al jaren historisch laag en zal naar verluidt nog verder dalen. Wie zijn geld een jaar terug stak in aandelen heeft daar zelfs op verloren: de AEX-index staat bijna 5 procent lager.

Ultieme toevluchtsoord

Goud bevindt zich momenteel in een perfecte storm. Door de aanhoudende handelsperikelen tussen de VS en China heeft de wereldeconomie flinke klappen gekregen. Hierdoor zijn verschillende centrale banken waaronder de Fed en de ECB genoodzaakt om wederom aan de rente te sleutelen.

Het feit dat goud geen rente of dividend oplevert was een vaak gehoord argument van mensen die goud links laten liggen. Nu andere activa zoals aandelen of obligaties weinig of een negatief rendement opleveren, groeit de aantrekkingskracht van het goud.

Daarnaast dateert de laatste mondiale crisis alweer uit 2008. Een nieuwe crisis is volgens verschillende experts ‘long overdue’. Eind 2018 zagen we al de eerste scheuren in de wereldeconomie toen verschillende aandelenbeurzen met dubbele cijfers kelderden. Na een kleine correcte in het eerste kwartaal van dit jaar zit de angst er echter weer goed in.

Goudprijs gaat nóg hoger

Ondanks de indrukwekkende opmars van goud is de weg omhoog nog in volle gang. Althans wanneer we de meest recente rapporten van ABN Amro, Bank of America Merrill Lynch en Goldman Sachs mogen geloven.

Zo voorspelt Georgette Boele dat de goudprijs doorstijgt naar de $1.600 per troy ounce in 2020. Goldman Sachs voorspelt een nog rooskleuriger plaatje door te stellen dat de goudprijs binnen 6 maanden de grens van $1.600 per troy ounce zal bereiken. Bank of America Merrill Lynch is het meest bullish en stelt dat de goudprijs in de komende twee jaar zal doorstijgen naar $2.000 per troy ounce.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.