Goudprijs daalt en kan nóg lager

Goud heeft na de verkiezing van Trump een flinke daling neergezet. Het edelmetaal is in dollars in de maand november gedaald met ruim 8%, de grootste daling in 3 jaar tijd. Volgens de 2 beste voorspellers van de goudprijs is de daling nog niet ten einde en zal deze in 2017 doorgaan. In 2018 voorspellen zij een herstel richting de $1.300 per troy ounce.

Barnabas Gan en Georgette Boele zijn volgens Bloomberg de beste voorspellers van het edelmetaal. Zij werken respectievelijk voor Oversea-Chinese Banking Corp. en ABN Amro. De twee blijken het met elkaar eens te zijn dat de goudprijs nóg lager kan.

“From an investor point of view there is little reason to hold gold. Rising inflation expectations are more than countered by the rise in U.S. Treasury yields and expectations about upcoming rate hikes by the Fed. As long as real yields rise and there are no major inflation fears, prices will go lower”

– Georgette Boele

2017: goud > $1.100

De goudprijs noteert op dit moment $1.172 per troy ounce op het moment van schrijven. Sinds de Amerikaanse verkiezingen hebben beleggers hun goud ETF’s massaal van de hand gedaan waardoor de goudprijs flink onder druk is komen te staan.

goud-etf-768x432

Beleggers kiezen op dit moment voor meer risicovolle beleggingen. Daarnaast speelt de aanstaande renteverhoging en de hiermee sterker wordende dollar ook een rol. Geld vloeit onder andere richting de Amerikaanse aandelenmarkten, die in november record na record hebben verbroken en wederom all time highs noteren.

De renteverhoging wordt door Georgette Boele als negatief gezien voor de goudprijs, en de verhoging zal ook in 2017 zijn stempel drukken op de goudprijs. Ook Barnabas Gan is van mening dat een renteverhoging van de Fed een negatief effect zal hebben op de goudprijs.

“Political uncertainties continue to persist. Note the upcoming Italian referendum as well as next year’s French election. Contrast this with the relative certainty over U.S. economic growth under President-elect Trump’s proposed fiscal plans which gives rise to reflationary and higher U.S. rates expectations into 2017”

– Barnabas Gan

2018: goud > $1.300

Hoewel ’s werelds beste goud voorspellers een slecht jaar zien voor goud, stellen zij tegenover Bloomberg dat in 2018 zal gaan herstellen. Zowel Georgette Boele als Barnabas Gan voorspellen een herstel van de goudprijs in 2018 tot $1.300 per troy ounce. Een stijging van 11% op basis van de huidige koers.

Voorspellen van goudprijs moeilijk

In het afgelopen jaar hebben meerdere ‘goud experts’ hun visie op de ontwikkeling van de goudprijs kenbaar gemaakt. Als er iets is wat we daaruit kunnen opmaken, dan is het dat niemand weet wat goud zal gaan doen.

Zelfs een van ’s werelds beste goudvoorspellers, Georgette Boele, heeft in het afgelopen jaar 4 keer haar mening over de goudprijs bijgesteld. In het afgelopen jaar is ze meerdere keren van mening veranderd in haar voorspelling van de goudprijs (2 keer zag ze goud in 2016 eindigen boven $1.300 oz, en 2 keer zag ze de goudprijs in 2016 eindigen onder de $1.300).

Daarnaast hebben ook verschillende experts zich in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen positief uitgelaten over goud. Zo zou het edelmetaal bij een winst van Trump stijgen tot de $1.400 per troy ounce. Helaas ziet de realiteit er anders uit.

Wat we hieruit kunnen concluderen is dat eigenlijk niemand weet wat goud zal gaan doen. De goudprijs laat zich niet voorspellen. Niet door experts, goudgoeroes of technische analyses. De enige zekerheid die je hebt wanneer je goud koopt is dat je een product koopt wat rust en zekerheid biedt. Dit is namelijk iets wat niet voorspelt hoeft te worden. Aangezien goud dit in de afgelopen honderden jaren keer op keer heeft bewezen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 797 reviews.