photo 1563107976 3375fc7a53db

Goudprijs bereikt hoogste punt in 5 jaar tijd

Voor het eerst sinds 15 mei 2013 noteert de goudprijs hoger dan $1.380 per troy ounce. Ook uitgedrukt in euro’s noteert de goudprijs het hoogste punt sinds 28 juni 2016. De uitbraak van de goudprijs woensdagavond is een definitieve bevestiging dat goud momenteel in een uptrend zit.

goudprijs

Sinds het begin van dit jaar steeg de goudprijs in euro’s met 9,3 procent. In dollars noteert de goudprijs een stijging van 7,8 procent. Ondanks deze stijgingen voorspellen diverse experts en banken dat de goudprijs dit jaar boven de $1.400 per troy ounce zal stijgen.

Stimulering centrale banken

Goud lijkt in de afgelopen weken voornamelijk te profiteren van de onrust op de financiële markten die door de handelsoorlogen is ontstaan. Hierdoor worden centrale banken zoals de Fed en de ECB gedwongen om weer terug te grijpen naar stimuleringsmaatregelen.

Eerder deze week stelde ECB president Mario Draghi dat de centrale bank extra stimuleringen zal toepassen indien de economische situatie niet verbetert. Tegelijkertijd stelde de Fed woensdagavond dat zij openstaat voor renteverlagingen later dit jaar.

Staatsobligaties

Indien beide centrale banken inderdaad in moeten grijpen dan keren we terug naar een tijdperk van goedkoop geld en krankzinnige stimuleringen van centrale banken. Inmiddels dalen verschillende staatsobligaties hard. In Europa worden 10-jarige staatsobligaties van onder andere Frankrijk, Oostenrijk en Zweden tegen een negatief rendement uitgegeven. Ook in de Verenigde Staten daalde woensdagavond de rente van een 10-jaars obligatie onder de 2 procent, het laagste niveau sinds november 2016.

De extreme daling van de rente op staatsobligaties is zorgwekkend. Staatsobligaties worden vaak gezien als graadmeter voor het vertrouwen in de economie. Dat grote financiële instellingen én (institutionele) beleggers bereid zijn om tegen een lage of negatieve rente geld weg te zetten, laat zien dat zij weinig andere mogelijkheden zien om in te beleggen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.