photo 1584111679018 5c24cbd563cd

Goud-zilver ratio naar hoogste punt in 25 jaar

Zilver is sinds 25 jaar niet zó goedkoop geweest in vergelijking met goud. Dinsdag daalde het edelmetaal tot het laagste niveau in 2,5 jaar tijd; ondertussen slaagt goud er in om de psychologische barrière van 1.200 dollar per troy ounce vast te houden.

De goud-zilver ratio steeg deze week boven de 85:1, het hoogste niveau sinds september 1993. Ook ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zagen we dergelijke niveaus wat betreft de goud-zilver ratio. De goud-zilver ratio wordt berekend door de prijs van goud te delen door de prijs van zilver. De ontwikkeling van deze ratio in de geschiedenis vertelt ons hoe ‘duur’ of hoe ‘goedkoop’ het ene edelmetaal ten opzichte van het andere is op een bepaald moment.

goud-zilver

Goud heeft het afgelopen jaar beter gepresteerd dan zilver. Zo zien we de goud-zilver ratio stijgen vanaf februari 2017 (67,89) tot 80,33 in dezelfde maand van dit jaar. Dit is vooral te wijten aan het karakter van zilver. Beleggers kijken niet meteen naar zilver bij geopolitieke of financiële onrust. De helft van de vraag naar zilver is namelijk afkomstig vanuit de industrie.

Bij geopolitieke of financiële onrust kijken investeerders dus eerst naar goud, wat niet heel erg vreemd is. De vraag naar goud wordt voornamelijk door de beleggingsvraag bepaald, terwijl de vraag naar zilver grotendeels afkomstig is vanuit de industrie. Wanneer er sprake is van een economische vertraging, dan kunnen de zilverprijzen (verder) onder druk komen te staan. Net zoals in 2008, toen goud door onzekerheid in de markten sterk steeg terwijl zilverprijzen te kampen hadden met een lagere industriële vraag.

Is zilver goedkoop?

Zilver beleeft vooralsnog geen succesvol jaar. Het feit dat het edelmetaal deels afhankelijk is van de ontwikkelingen van andere industriële metalen laat ook zien dat verschillende factoren de prijs beïnvloeden. Zo wordt zilver bijvoorbeeld gewonnen tijdens het mijnen van koper. Dit industriële metaal presteert dit jaar door onder andere groeiende spanningen tussen China en de VS bijzonder slecht en noteert het laagste punt dit jaar.

Historisch gezien is zilver op dit moment (te) goedkoop ten opzichte van goud. Indien de ratio terugkeert naar het historisch gemiddelde dan dient deze te dalen richting de 50:1. Op basis hiervan kun je stellen dat zilver op dit moment wellicht de beste keus is wat betreft edelmetalen.

De laatste keer dat de goud-zilver ratio boven de 80 uitkwam was in maart 2016. In dezelfde maand begon zilver ten opzichte van goud te stijgen en steeg het metaal tot juli 2016 met maar liefst 17%. Ook de pieken in november 1996, juni 2003 en december 2008 gaven het startsein voor een forse inhaalbeweging van zilver. Met rendementen van respectievelijk 70%, 200%, en 400% tijdens de laatste financiële crisis.

Maar het verleden heeft ook bewezen dat de ratio nóg extremer kan worden. Daarom is spreiding tussen goud en zilver misschien wel de meest veilige keuze. Want resultaten uit het verleden bieden immers geen garantie voor de toekomst.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.