Goud kopen in december is verstandig

De goudprijs is het afgelopen jaar gestegen in 8 van de 9 meest gebruikte valuta’s ter wereld. Alleen in euro’s presteert goud dit jaar negatief met een rendement van -2,4%. Wanneer we kijken naar data  over de afgelopen jaren dan vallen een tweetal dingen op: ten eerste wordt er in het vierde kwartaal (en met name in de maand december) over het algemeen slecht gepresteerd door goud. Ten tweede is het eerste kwartaal van elk nieuw jaar een ‘gouden’ kwartaal met flinke rendementen.

In de laatste 15 jaar is goud maar liefst 14 keer flink gestegen in de eerste maand van het nieuwe jaar. Zo blijkt uit de data die wij hebben geanalyseerd dat goud gemiddeld genomen 4,7% stijgt in de eerste maand van elk jaar. December daarentegen is historisch gezien de slechtste maand met een daling van -1,4%. Maart doet het iets minder slecht met een daling van -1,3%. Een slimme koper die puur op de cijfers afgaat zou dus het beste zijn goudpositie kunnen vergroten in de maanden maart en december. Dergelijke patronen zijn natuurlijk geen garantie voor herhaling.

Desondanks zijn er analisten die stellen dat het verstandig is om in december van elk jaar edelmetalen aan te kopen. Dit heeft te maken met het feit dat elk begin van een nieuw jaar gepaard gaat met enkele belangrijke gebeurtenissen voor de goudmarkt. Zo vindt het Chinese nieuwjaar (Year of the Dog) plaats waarin traditioneel gezien een recordbedrag aan goud wordt gekocht door Chinezen. Dit is vaak een katalysator voor de goudprijs waardoor deze in het eerste kwartaal van elk nieuw jaar accelereert.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar wat er op het wereldtoneel gaande is. Dé belangrijkste reden om goud aan te houden is het bijzondere effect van de diversificatie. Beleggers hebben namelijk aandelen, obligaties, cryptomunten en vastgoed in hun portefeuilles zitten. Deze bewegen (vaak) in dezelfde richting. Goud toevoegen aan een portefeuille zorgt er voor dat ‘when all else fails’, je portefeuille bestand is tegen een flinke correctie.

De laatste crisis dateert alweer uit 2008. We zien wereldbeurzen de ene na het andere record beslechten. Mensen zijn wanhopig op zoek naar gigantische rendementen in onder andere Bitcoins en vergeten een zeer belangrijke regel: een positie opbouwen die voor rust en zekerheid zorgt wanneer al het andere faalt. Deze positie is slechts weggelegd voor één activa ter wereld op dit moment: goud.

Zilver & Platina

De analyse die wij hierboven hebben losgelaten op goud, geldt ook voor andere edelmetalen. Zo presteren zilver en platina over de afgelopen 15 jaar zelfs nog beter dan goud.

Je hoeft dus niet puur voor goud te gaan wanneer je er over nadenkt om een zekerheidscomponent toe te voegen aan je portefeuille. Zo stijgt zilver in euro’s gemiddeld gezien met 5,2% in januari. Platina doet het zelfs nog beter met een stijging van 6,1%. Tegelijkertijd zien we dat de dalingen van beide edelmetalen ook heftiger zijn dan die van goud. Dit heeft te maken met het volatiele karakter van beide edelmetalen. Zowel zilver als platina zijn ook voor een groot deel afhankelijk van de vraag vanuit de industrie.

Je weet nu in ieder geval wanneer (historisch gezien) het beste moment is om een bepaald edelmetaal te kopen. Mocht je nog vragen hebben of opmerkingen? Wij proberen ook in de hectische laatste dagen van dit jaar continu bereikbaar te zijn. Dus bel/mail ons en wij proberen ons best te doen om z.s.m. te reageren.

Tot slot willen we al onze lezers en klanten fijne dagen toewensen en een gelukkige en gezonde jaarwisseling!

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.