pexels photo 3785927

Financiële markten zetten zich schrap: staat goud klaar om te schitteren?

Een vertraging van de wereldeconomie, malaise op aandelenmarkten, twijfelende centrale bankiers, een potentiële verzwakking van de Amerikaanse dollar. Uit een opiniepeiling van Reuters blijkt dat goud dit jaar klaar is voor een opmars omhoog.

Persbureau Reuters heeft een aantal van de meest vooraanstaande economische analisten gevraagd naar hun verwachting over de goudprijs voor 2019 en 2020. Uit deze rondvraag komt volgens het persbureau een gemiddelde prijs naar voren van $1.322 per troy ounce over 2019, en een prijs van $1.369 per troy ounce over 2020.

De goudprijs heeft in de afgelopen weken wat terrein ingeleverd. Mede door een sterkere dollar, en nieuwe all time highs op aandelenbeurzen, lieten investeerders in het tweede deel van het eerste kwartaal het edelmetaal links liggen.

Toch denken analisten dat investeerders binnenkort hun vizier weer op het gele edelmetaal zullen richten. Daarbij wijzen zij onder andere naar een vertraging van de wereldeconomie, een toenemende kans op beurscorrecties, de ingelaste pauze in renteverhogingen van de Fed, en een mogelijke verzwakking van de Amerikaanse dollar.

Goud: het vertrouwensanker voor het financiële stelsel

Goud wordt traditioneel gezien als een veilige asset om in te investeren in tijden van onzekerheid.

“Aandelen, obligaties en ander waardepapier: aan alles zit een risico. Als het tegenzit, kunnen koersen dalen. Maar, crisis of niet, een baar goud houdt altijd waarde. Centrale banken als DNB hebben daarom van oudsher veel goud in huis. Goud is namelijk het ultieme appeltje voor de dorst: het vertrouwensanker voor het financiële stelsel. Als het hele systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen. Goud geeft vertrouwen in de kracht van de balans van de centrale bank. Dat geeft een veilig gevoel.”

– De Nederlandsche Bank

Het edelmetaal heeft in de afgelopen jaren niet kunnen overtuigen door de recente toppen van $1,374.91 in 2016, en $1,366.07 in 2018 te kunnen doorbreken. Beide vormen samen een sterke technische weerstand voor de goudprijs.

Toch stellen analisten dat het slechts een kwestie van tijd is voordat beide barrières zullen worden doorbroken. Zo ook analist Frank Schallenberger van de Duitse bank LBBW, die stelt dat goud dit jaar zal schijnen. “We hebben een sterke verwachting dat goud de barrière zal doorbreken. Centrale banken kopen steeds meer goud, de rente blijft laag, en economische perspectieven zien er op dit moment niet rooskleurig uit. Uiteindelijk zal goud hier van profiteren.”

Het edelmetaal lijkt al wat steun gekregen te hebben Trump. Die er eigenhandig met een tweet voor heeft gezorgd dat vandaag alle belangrijke financiële markten rood kleuren.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 806 reviews.