photo 1577583211698 b3b892b363fe

Federal Reserve verhoogt rente voor de derde keer

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) heeft woensdagavond opnieuw de belangrijkste rente verhoogt met 25 basispunten. Het besluit van de centrale bank was geen verrassing aangezien iedereen rekening hield met de renteverhoging. De verhoging an sich had dan ook weinig effect op de financiële markten.

Eind 2015 verhoogde de Fed de rente voor het eerst in 7 jaar tijd. Sindsdien is de rente door de centrale bank nog eens verhoogd in maart en juni van dit jaar.

3 verhogingen in 2018

Waar analisten vooral naar uitkeken was de toelichting van Yellen over het rentebeleid van de Fed over 2018. De ‘dot plot’ voor 2018 wijst vooralsnog op 3 renteverhogingen voor volgend jaar. Dit is wederom wat de financiële markten verwachten. Een vierde renteverhoging zoals Goldman Sachs voorspelde zit er vooralsnog niet in.

Wat vooral opviel tijdens de toelichting is dat twee centrale bankiers van de Fed tégen een renteverhoging stemden. Dit bevestigt de onzekerheid binnen de groep beleidsmakers van de Fed over de vraag of de doelstellingen wel zullen worden behaald. Normaal gesproken zou de inflatie namelijk moeten stijgen bij lage werkloosheid en economische groei. De werkloosheid in de VS bevindt zich al maanden op het laagste niveau ooit. Desondanks werkt het inflatiemechanisme niet naar behoren.

Belastingplannen Trump

Yellen concludeerde tijdens de toelichting ook dat  de belastingverlagingen van Trump nauwelijks voor extra economische groei zullen zorgen. Wel zorgen ze voor een flinke toename van het begrotingstekort. Dit zal volgens analisten zorgen voor een zwakkere dollar.

Yellen zwaait af

De toelichting van Janet Yellen woensdagavond was tevens haar laatste actie voor de Fed. Trump heeft in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen meerdere keren laten weten geen fan te zijn van Yellen. Zij moet dan ook vertrekken om de weg vrij te maken voor Jerome Powell. Powell zit nu al in het comité dat het beleid van de Fed bepaalt. Wat dat betreft zitten zowel Powell als Yellen vaak op een lijn qua beleid. Er is echter een onderwerp waarbij zij sterk van mening verschillen: regulering van banken. Zo is Powell niet gecharmeerd van wet- en regelgeving die banken in hun doen en laten beperkt. Iets wat Trump ook vindt.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.