photo 1577583211698 b3b892b363fe

Federal Reserve verhoogt rente en hint naar 3e renteverhoging

Woensdagavond heeft de Federal Reserve zoals verwacht de rente voor de derde keer verhoogd met 25 basispunten. Het is de derde renteverhoging in slechts 6 maanden tijd. Naast de renteverhoging hintte Janet Yellen ook naar nóg een renteverhoging later dit jaar. Een ander belangrijk punt wat aan bod kwam is het afbouwen van de balans.

De centrale bank stelt in een verklaring dat het verwacht dat de economie door de aanpassingen van het monetaire beleid, in een gematigd tempo zal blijven groeien. De arbeidsmarkt zal verder aantrekken. Een punt van zorg is volgens de centrale bank de inflatie. Deze blijft achter bij de verwachtingen. Zo kwam de kerninflatie in mei uit op 1,7%, terwijl analisten hadden gerekend op een kerninflatie van 1,9%.

Afbouwen balans

Door het gigantische opkoopprogramma in de afgelopen jaren heeft de Fed $4.500 miljard aan beleggingen op de balans staan. Aflopende obligaties werden tot nu toe vervangen door nieuwere. Het afbouwen zal geleidelijk gaan volgens Yellen. De centrale bank is van plan om aflopende obligaties tot $10 miljard niet meer te vervangen. Dit bedrag zal dan elk kwartaal met nog eens $10 miljard worden verhoogd tot een afbouw van $50 miljard per maand.

Goud en Zilver

Edelmetalen reageren vooralsnog mild op de renteverhoging van de centrale bank. In aanloop naar de renteverhoging daalden beide edelmetalen. Ondanks dat de renteverhoging nu een feit is én een hint naar een eventueel derde renteverhoging dit jaar blijven zowel goud als zilver nagenoeg onveranderd ten opzichte van de prijs van gisteren. Zo noteert goud op het moment van schrijven een prijs van € 1.124,64 per troy ounce. Ook zilver noteert stabiel een prijs van €15.01 per troy ounce.

Over het algemeen wordt geacht dat zowel goud als zilver dalen wanneer de Federal Reserve een renteverhoging doorvoert. De laatste 3 keer dat de centrale bank de rente verhoogde, waren dit juist startseinen voor flinke stijgingen van beide edelmetalen. Zo steeg de goudprijs na de renteverhoging in december 2015 met 25% in slechts 3 maanden tijd. De renteverhoging die daarop volgende, precies 12 maanden later, was tevens een voorbode voor een stijging van de goudprijs met 12%. Tijdens de laatste renteverhoging, die van maart 2017 steeg goud met 7% in een maand tijd.

Ook de prijs van zilver laat hetzelfde patroon zien. Na de eerste renteverhoging steeg het edelmetaal met 13% in de 3 daaropvolgende maanden. In december 2016, na de tweede renteverhoging, steeg zilver met 15% in slechts 2 maanden tijd. Zilver steeg na de derde renteverhoging in maart van dit jaar met 10% in slechts een maand tijd.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.