5a5b2977 ae89 49a3 a2ba 50edbfe2ea07

Fed verhoogt rente met 25 basispunten. Wat nu?

Woensdagavond heeft Janet Yellen zoals verwacht aangekondigd dat de rente wordt verhoogd met 25 basispunten naar een bandbreedte van 0,50 tot 0,75%. Direct na het besluit van de Federal Reserve steeg de dollar en daalden zowel goud als zilver. Wat zijn de verwachtingen op korte en lange termijn?

Het is de tweede verhoging sinds de financiële crisis van 2008 en de eerste van dit jaar. Terwijl de Fed eigenlijk vier renteverhogingen had gepland. Door teleurstellende macrocijfers begin dit jaar zijn deze verhogingen uiteindelijk steeds uitgesteld.

Beleid centrale banken

Het verschil tussen het beleid van de Federal reserve en andere centrale banken kan niet groter zijn. Waar bijna alle centrale banken bezig zijn met de rente juist te verlagen en meer stimulering, heeft de Fed de rente verhoogd. De Amerikaanse centrale bank heeft voor de komende jaren een minder soepel beleid in gedachten.

Dit houdt in dat in de komende jaren de rente jaarlijks meerdere malen zal worden verhoogd. Volgend jaar staan er volgens Yellen drie verhogingen op het programma. In 2018 zal de rente rond de koers van 2% moeten liggen en in 2019 gaat de Fed richting de 3%.

De Fed geeft hiermee het signaal af dat het vertrouwen in de Amerikaanse economie groot is. Een soepel beleid met lage rentes en stimulering dient namelijk voor het stimuleren van een haperende economie. Terwijl renteverhogingen het signaal afgeven dat het weer goed gaat met dezelfde economie.

Zolang macro-economische cijfers uit de VS positief blijven kan het geschetste pad van de Fed met meerdere renteverhogingen per jaar doorgezet worden. Pariteit tussen de dollar en de euro komt hiermee steeds dichterbij. Inmiddels noteert de EURUSD 1,044, het laagste punt sinds 16 maart 2015.

Goud & Zilver

De sterke dollar zorgt op de korte termijn voor druk op zowel de goud- als zilverprijs. Op korte termijn was te verwachten dat een sterke dollar zou zorgen voor een daling van de goud- en zilverprijs. Ondanks de recente ‘correctie’ waar zowel goud en zilver zich in bevinden sinds de overwinning van Trump is het opmerkelijk dat goud sinds het begin van dit jaar nog steeds een rendement boekt van 10,7%. Zilver doet het zelfs nog beter met een rendement van 18,18%.

Goudprijs  € 01 januari – 16 december 2016

goud

Op de lange duur is het voornamelijk interessant om te kijken wat er gebeurt met zowel goud als zilver zodra het onderwerp van een renteverhoging overwaait. Inflatie ligt namelijk op de loer. Iets wat algemeen wordt aangenomen nu de Fed de rente heeft verhoogd. Stijgende prijzen spelen goud en zilver in de kaart aangezien beide edelmetalen als een goede hedge tegen inflatie gelden.

Daarnaast zal het tekort in zowel de goud- als zilvermarkt zorgen voor een hogere prijs van beide edelmetalen. Iets waar verschillende analisten al jaren voor waarschuwen. In de afgelopen jaren is er nauwelijks geld geïnvesteerd in de zoektocht naar nieuwe mijnen. Door de plannen van onder andere Trump voor nieuwe infrastructuurprojecten in de VS, en China dat steeds meer gaat bouwen, zullen grondstofprijzen duurder worden. Dit betekent hogere koper en staalprijzen. Iets wat goed is voor zilver, wat vaak wordt gewonnen als bijproduct van deze grondstoffen en profiteert van stijgingen in deze markt.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 787 reviews.