pexels photo 113885

Europese Commissie gaat geld en goud confisqueren

In het laatste kwartaal van dit jaar heeft de strijd van overheden tegen cash geld én goud een vogelvlucht genomen. De strijd bleef vooralsnog ver van huis met importbeperkingen op goud in China, en een oorlog tegen contant geld en goud in India en Venezuela. Deze ‘war on cash’ heeft inmiddels ook ons continent bereikt. De Europese Commissie is namelijk van plan om onder het mom van ‘maatregelen tegen terrorisme’ controles op cash geld en goud die afkomstig is van buiten de EU aan te scherpen.

De aanslag in Berlijn is blijkbaar de ‘druppel’ geweest voor de Europese Commissie om deze maatregel in te voeren. De maatregel is onderdeel van een actieplan van de Europese Commissie tegen financiering van terrorisme, meldt persbureau Reuters.

De nieuwe wet geeft douanebeambten in de Europese Unie ontzettend veel macht om controles op cash en edelmetalen uit te voeren. Daarnaast zijn deze autoriteiten in staat om cash en edelmetalen die ‘verdachte’ individuen de EU binnenhalen, in beslag te nemen.

Authorities will also be able to seize cash or precious metals carried by suspect individuals entering the EU.

De Europese Commissie stelt ook voor om een gemeenschappelijke wet in te voeren voor alle 28 EU-landen, die het mogelijk maakt om ‘financiële middelen van terroristen” te bevriezen en te confisqueren. Zelfs van mensen waarvan wordt vermoed dat deze banden hebben met terroristen.

Strijd tegen terrorisme

De strijd tegen terrorisme geeft overheden steeds meer mogelijkheden om de privacy van burgers in te perken. Contant geld, goud, zilver, bitcoins en prepaid kaarten met een hogere waarde dan $150 zijn op basis van dit besluit ‘instrumenten voor terroristen’. Indien je niet kunt bewijzen dat je een van deze producten op een eerlijke manier hebt verkregen, dan ben je ze kwijt.

In plaats van dat de Europese Commissie dus maatregelen neemt om de screening van vluchtelingen te verbeteren en daadwerkelijke terroristen op te sporen, is nu in feite iedereen verdacht die niet middels een bonnetje kan bewijzen dat het goud/geld/zilver/bitcoins van hem/haar zijn.

Nieuwe Taskforce

De Europese Commissie overweegt daarnaast ook het opzetten van een speciale taskforce die gericht ‘terrorismefinanciering’ zal gaan traceren, naar het gelijke voorbeeld van een programma dat al bestaat in de VS. Verschillende wetgevers en privacywaakhonden hebben zich hier in het verleden fel tegen verzet aangezien het grote inbreuk maakt op de privacy van burgers. De taskforce krijgt namelijk naar alle waarschijnlijkheid toezicht in de bankgegevens van alle Europese burgers.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 787 reviews.