photo 1510390029596 48a748636713

Importbeperking China laat premie op goud stijgen

In China is de premie op goud gestegen tot het hoogste punt in 3 jaar tijd. Persbureau Reuters meldt dat door een importbeperking van de Chinese overheid banken minder goud kunnen importeren uit het buitenland waardoor de goudprijs stijgt. De premie steeg afgelopen week van $24 dollar boven de internationale spotprijs tot maar liefst $30 dollar per troy ounce.

Door de importbeperking wordt de voorraad goud in het land steeds beperkter, hierdoor lopen de premies hoog op. Met het Chinese nieuwjaar in aantocht (28 januari 2017) zal de premie op goud waarschijnlijk nóg verder stijgen, gezien er dan traditioneel gezien veel goud wordt gekocht.

Kapitaalvlucht remmen

De Chinese overheid probeert door middel van een importbeperking op goud er voor te zorgen dat mensen met hun kapitaal niet massaal richting goud vluchten. China geldt al jaren als een van de grootste goud importeurs ter wereld. De import van het edelmetaal zorgt op zijn beurt weer voor druk op de renminbi yuan. De munt heeft het mede door een afkoeling van de Chinese economie en een sterke dollar zwaar dit jaar. De munt heeft al bijna 6% aan waarde ingeleverd ten opzichte van de dollar.

Importbeperking komt als verrassing

Verschillende analisten werden verrast door de plotselinge aankondiging. Het land heeft dit jaar juist steeds meer stappen genomen om de goudmarkt verder open te stellen. Zo heeft China voor het eerst buitenlandse partijen – HSBC, Standard Chartered én ANZ – toegelaten op de Shanghai Gold Exchange. Daarnaast heeft het land sinds april van dit jaar een eigen fixing voor de goudprijs, uitgedrukt in Chinese yuan.

De Financial Times heeft de Chinese centrale bank om commentaar gevraagd, maar heeft tot op heden geen commentaar gekregen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 797 reviews.